Южна Осетия иска да се присъедини към Русия


Председателят на парламента на сепаратисткия регион Южна Осетия, Алан Алборов, заяви пред журналисти, че страната му иска да се присъедини към Русия.

Припомняме, че през 2008 година, заедно с Абхазия, двата региона се отцепиха и направиха опит да бъдат признати за независими държави.

Започнала тогава война с грузинската армия, доведе до отблъскване на грузинските части и създаване на местно правителство.

До момента тяхната независимост не е призната от европейските страни, а само от Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия.

Западът обаче обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, една пета от територията на Грузия, а Тбилиси иска да си върне двата региона.

В момента по думите на Алан Алборов, страната му прави всичко възможно заустановяване на търговски взаимоотношения с Русия.

„Когато заедно с Руската федерация стигнем до тази идея (за присъединяване към Руската федерация), ще го направим“,добавя той.

Южна Осетия се откъсва от грузинското управление по време на война през 1991-1992 г., довела до смъртта на няколко хиляди души. Регионът поддържа тесни връзки със съседния руски регион Северна Осетия.

Мнозинството от южноосетинците са етнически различни от грузинците и говорят свой език, сроден с фарси.

Почти цялото население е получило руски паспорти, използва руската рубла като своя валута, а икономиката е зависима от Русия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.