Карнавалът в град Ксанти


За поредна година в град Ксанти, Северна Гърция показа, че може да организира един от най-големите карнавали в страната. Участие взеха хиляди участници, от 32 формации от цялата страна.

Този празник от цветове, звуци, веселие събира и увлича във веселие и настроение  хората без разлика от възраст. Празничността залива целият град и за три дена обликът на града се обагря в радост и усмивки.

Община Ксанти, организира празникът в рамките на Тракийските фолклорни фестивали – Xanthiotiko Carnival 2024, винаги преди Великденският пост.

По традиция в цяла Гърция се организират празнични шествия, чрез които се прогонват злите сили. Тази година фестивалът се проведе на 16 и 17 март 2024 година.

Церемонията по откриването включва серия от музикално-танцови изпълнения, изложби, лекции. Организират се представяния на книги, филми, концерти на известни певци.

През останалата част от годината град Ксанти е спокоен, скрит от шума и суетата. Богат е на история, а живописните махали имат своето неповторимо очарование.

Празникът на фенерите в Китай

„Старият град“ –  тих и спокоен, с тесни улички, по време на карнавала се превръща в шумно място, изпълнено с живот.

Духът на павираните алеи, традиционните къщи, историческите сгради се превръщат в естествен декор на карнавалните дни.

Празничността се усилва от средиземноморските аромати, които се разнасят от таверните в града.

В късният следобед на 17 март е церемонията по закриване на Карнавала в Ксанти. Тогава се извършва обичаят „Запалване на делвата“, когато всичко се озарява  от безбройни фойерверки. Изпълнява се обичаят  „Цару“, на който се изгаря кукла в човешки облик.

Парадът завършва в големия парк на стадион АО Ксанти, където продължава партито на клубовете. Те преминават в голямо, шумно и цветно шествие.

Карнавалът в Ксанти е зареждащо преживяване, което отбелязва дните на смирение и пречистване.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.