Бедност под средна работна заплата


Издръжка на живота в момента в България е около 1500 лева, но минималната  работна заплата е 933 лева. Това означава, че ако човек работи на минимална работна заплата трябва да се лишава от стоки и услуги, за да е възможно оцеляването му.

Под средната работна заплата плучават заетите в отрасли, като Администрация и помагателни дейности, Вода и канализация, Строителство, Преработваща промишленост, Селско и Горско стопанство.

Доходите под средно ниво по региони са Видин, Благоевград, Кюстендил, Смолян, Силистра, Хасково. Под линията на бедност в момента е всеки 10-ти работещ.

Факторите за ниското заплащане са нивото на образование на заетите, както и нискоквалифицирания  труд, който те извършват.

Но, образованието и квалификацията не винаги са фактор за ниското заплащането, когато действа фактор регион.

Регион като Видин е с трайно ниски доходи в сравнение със средните доходи в регион София.

Ниските доходи лишават работещите от някои услуги и материални придобивки, коет ги превръща в бедни. Недостигът на средства се отразява  на социалният им статус и здраве. Доказана е връзката между бедността и престъпността.

Най-тежко е положението с все по-ниските демографски показатели. Младите хора все по-често отлагат родителството, тъй като издръжката на дете е много скъпа.

Голяма част от семействата с деца предпочитат емиграцията. Така те предоставят на децата си по-добър стандарт на живот и повече възможности.

По данни на БНБ за 2023 година, само 0,01% от домакинствата имат спестявания над 1 милион лева, 48% от домакинствата имат на разположение средно месечен доход 170 лева.

Показателите очертават огромната разлика в доходността и възможностите, както и в стандарта на живот за хората.

Ниските доходи неминуемо се отразяват негативно върху услугите, културата, спорта, туризма. Това са неща, от които се отказваме най-бързо при недостиг на средства.

Около 600 000 човека в България нямат или не плащат осигуровки, което е около 16% от  хората в работоспособна възраст. Всички тези хора на практика са извън социалната система на страната.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.