Супай – Богът на подземния свят на инките


В древната цивилизация на инките пантеонът на боговете имал голямо значение, но никой от тях не бил като Супай, богът на подземния свят.

Известен като Уку Пача, Супай управлявал не само царството на мъртвите. Също така и неизползваните ресурси и потенциал под повърхността на земята. Това многостранно божество въплъщава както страха, така и почитта. Което го прави сложна фигура в митологията.

Изобразен като страховита фигура, Супай командва легион от демони. Известни като „Супайку“ или „Супайкуна“.Те му помогали да пази подземния свят. Характерът на Супай обаче не се ограничава до ролята на страховита фигура.

Той е свързан и с минерали и невидими сили в Земята. Тази двойственост го прави съществено божество в религиозния пейзаж на инките. Олицетворявайки финия баланс между страха и почитта към природните сили.

Статуята от Тибет

Поклонението пред Супай е тясно свързано с разбирането на инките за смъртта и задгробния живот. Извършвани са ритуали и дарения за умиротворение на Супай. Осигурявайки безопасен преход на починалия към подземния свят. Също и за получаване на благоволението на божеството за живите. Тези ритуали демонстрирали вярата на инките във връзката между живите, мъртвите и божествените светове. Поклонението на Супай подчертава признаването на важността на подземния свят в тяхната космология.

Супай - Бог на инките

Влиянието на Супай излиза отвъд духовната сфера и прониква в социалната и икономическата дейност на обществото на инките. Като божество свързано с богатства, скрити под земната повърхност, Супай играе ключова роля в минните дейности. Миньорите го почитали за защита и насоки в търсенето на благородни метали и камъни.

Подобна практика подчертава двойната роля на Супай. Страшен пазител на мъртвите и благоприятен доставчик на земни богатства. Това отразява и по-широката вяра на инките в светостта на естествения свят и необходимостта да се поддържа хармония с божествените сили.

Статуи на древни богове издълбани в планина в Перу

Супай, богът на инките на подземния свят, отразява сложната връзка между страха, поклонението и цикълите на живота и смъртта. оито определят религиозните вярвания на инките.

Поклонението на Супай като пазител на подземния свят и символ на скритите земни съкровища кара човек да разбере колко фино инките са разбирали естествените и свръхестествените сфери.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.