Ранна диагностика на аутизъм при деца


Нова техника, предложена от американски лекари, ще позволи да се диагностицира аутизъм при деца. Преди навършване на тригодишна възраст. Те открили необичайния ефект почти случайно. Докато наблюдавали мишки с ген на аутизъм. Оказа се, че при деца с аутизъм очният рефлекс работи необичайно. Позволявайки на човек да следва движещ се обект или да гледа неподвижен обект като движи главата си.

2 април световен ден на аутизма

Експериментът включва пет деца с аутизъм и мутация SCN2A. Както и 11 техни здрави братя и сестри на възраст 3-10 години. Децата бяха снабдени със специален шлем, способен да проследява движенията на очите. И се въртяха в обикновен офис стол. Анализът показа рефлексна аномалия само при деца с аутизъм.

Откритието може да реши един от основните проблеми в адаптацията на деца с разстройства от аутистичния спектър. Проблемът с ранната диагностика, което дава възможност да се започнат по-рано методи за корекция. Ранна диагностика на аутизъм

1 на 160 деца страда от аутистично разстройство. В Америка пък 1 на 48 деца има подобно нарушение. По данни на Световната здравна организация до 2050 години половината от населението ще с аутистично поведение. Специалисти алармират: Обхватът е съизмерим с епидемия, която през последните години се развива главоломно.

Това е разстройство на психичното развитие, при което дебрите са изключително дълбоки. Това е  основната причина за трудното откриване.

Изключително важно е детето да бъде диагностицирано в ранна възраст. За да може с него веднага да започнат да работят специалисти. И да се редуцират засегнатите функции.

Перфектното дете – целта в живота на Монтесори

Смята се, че цялостно лечение за аутизъм няма. Има методи, които помагат на децата да придобият по-добри социални умения. Специалистите обаче са убедени, че най-добрите резултати се случват до 7-годишната възраст.

Подкрепата за децата аутисти днес расте. Въпреки това обаче те живеят изолирано и трудно се приобщават към света. Характерно за тях е, че се концентрират в едно повтарящо се нещо. Един и същ маршрут, едно и също движение или една играчка. Вниманието им трудно може да бъде привлечено. И сякаш нямат потребност от другите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.