Кога за първи път е използвана десетичната точка в Европа?


Учени години наред смятат, че немският астроном и математик Христофор Клавиус е изобретател на десетичната точка.

За тези, които не са чували името му, ще споменем, че той живее през XVI в и изобретява съвременния Григориански календар.

Неговите книги по астрономия поставят началото на следващите поколения велики астрономи като Пол Гулдин и Марин Геталди.

През 1593 г той създава астрономическите таблици.

Откриха най-старата математическа таблица

Но, през последните години учените откриват нови ръкописи, водещи към името на Джовани Бианкини през 40-те години на XIV век.

Благодарение на съвременния история Глен Ван Бруммелен, сега научаваме, че в писмата си, Бинкини описва в кореспонденция със свой колега наскоро открит том, наречен „Tabulae“.

В него се опитва тригонометрични таблици и факта, че някой от числата съдържат точка в средата.

Това означава, че десетичната точка се появява цели 150 години по-рано, отколкото се предполага досега.

Джовани Бианкини има опит като търговец и години наред търгува във Венеция. След това заема чиновническа длъжност в едно от именията на фамилията д’Есте.

Там ръководи финансите на фамилията и получава сериозни знания по математика.

Освен това често пътува до Близкия и Далечния изток и вероятно е имал среща с някой от видните по онова време математици, с които обменя знания и опит.

Така намира начин за използването на нецели числа и начини за по-лесното им представяне.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.