Възможна смяна на британския премиер Сунак преди изборите


Британското правителство обсъжда възможността за отстраняване на британския премиер Риша Сунак. По-рано от крайния срок за парламентарни избори, пише Bloomberg. Разговорите за смяна на кабинета започнаха на фона на падането на рейтинга на управляващата консервативна партия към опозиционната лейбъристка партия.

Проучванията показват, че рейтингът на Консервативната партия е паднал до най-ниско ниво за всички времена. Тъй като лейбъристите изпреварват опонента.

Ето защо, както твърди говорителят на агенцията: Основният въпрос за консерваторите, които обсъждат заместването на Сунак е: Дали новият лидер ще може да подкрепи растежа на опозиционната партия.

Bloomberg отбелязва, че катализаторите за такива дискусии са били невъзможността на британския премиер да взема бързо решения. Както и поредица от политически грешки.

Те включват обещания за намаляване на данъци и спорове относно расистка тирада на един от поддръжниците на Тори.

Британският премиер Риши Сунак в четвъртък изключи вероятността за провеждане на парламентарни избори на 2 май. Това е датата, на която се провежда местният вот.

По-рано тази година Сунак предположи: Парламентарните избори ще се проведат през втората половина на 2024 г.

В Обединеното кралство парламентарните избори на които, депутатите се избират в парламента се провеждат на всеки пет години. Най-късно следващите избори законно биха могли да се проведат на 28 януари 2025 г.

Но, Сунак има правомощието да свика такива по-рано от това време. За да проведе избори, министър-председателят трябва първо да поиска от краля да затвори парламента. Вотът обикновено се провеждат 25 дни по-късно.

Координаторът на изборите на Лейбъристката партия Пат Макфадън заяви: „След 14 години провал на торите британската общественост има право да очаква избори да бъдат свикани до 26 март.

И да се проведат на 2 май. Риши Сунак трябва да спре да се намесва на Даунинг стрийт и да даде на страната това, от което отчаяно се нуждае: Шанс за промяна с лейбъристко правителство.“

Лидерът на либералдемократите сър Ед Дейви обвини министър-председателя, че „бяга уплашен“ от изборите през май.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.