В Турция има над 500 разлома


Водещият турски сеизмолог проф. д-р Шюкрю Ерсой предупреди, че в страната има над 500 разломни зони.

След обстоен преглед от главната дирекция за проучване за полезни изкопаеми, в страната те са се увеличили от 150 през 90-те години на миналия век, до над 500 към този момент.

А, те са в основата на голяма част от земетресенията през последните месеци. За това предупреди и министърът на околната среда и урбанизацията Мехмет Йозхасеки.

Според него не се знае кога и къде ще бъде следващото голямо земетресение в страната.

Д-р Шюкрю Ерсой изказа и една от най-лошите си прогнози, че може в бъдеще да се очаква земетресение с над 7 по Рихтер в Мраморно море, около Истанбул.

Именно увеличаването на разломите може да увеличи и силата на земетресенията в района.

Професор Ерсой страната трябва да предприеме национална стратегия, за да се подложи градската среда на сериозна трансформация. Сред най-основните приоритети е създаване на устойчивост при строежа на новите градски сгради.

За да могат да устоят на по-силни земетресения.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.