В Австралия ще строят реплика на „Титаник“


Австралийският милиардер Клайв Палмър планира да построи реплика на Титаник с денивелация от 56 хиляди тона и с девет палуби. Цената на копието се оценява на 1 милиард долара, съобщава CNN.

Строителството на лайнера е предвидено да започне през зимата на 2025 г. А първото му плаване е планирано за 2027 г. Проектът на екземпляр на „Титаник“ се разработва от 2013 г. Изпълнението му се забави заради финансови проблеми и пандемията от коронавирус. Палмър казва: „Много по-забавно е да построя „Титаник“, отколкото да си седя в къщи и да си броя парите“. За него въпроса не е как да печели пари, а къде да ги харчи.

Оригиналният Титаник потъва в нощта на 14-15 април 1912 г., след сблъсък с айсберг. При катастрофата загинаха около 1,5 хиляди души. Копието на легендарния кораб ще направи първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк. Копие на Титани

„Титаник II” е плод на въображението на Клайв Палмър. Той е австралийски минен магнат, който в момента изгражда корабостроителница в Китай. Твърди се, че на външен вид корабът ще прилича на оригинала. Но ще бъде оборудван с най-новите технологии.

Корабът ще е по-широк, за да отговаря на съвременните изисквания за стабилност и сигурност. Системите за навигация и управление също са осъвременни. Бъдещите пътници могат да бъдат спокойни. Този път корабът е снабден с достатъчно спасителни лодки. Една от причините за трагедията с оригиналния кораб и последвалите жертви е, че на борда не е имало дстатъчно лодки.

На борда на „Титаник“ никога не са намерени човешки останки

Очаква се при първото си пътуване „Титаник II” да следва същия маршрут като предшественика си. Създателите на репликата твърдят, че ще бъдат пресъздадени и някои от оригиналните интериори. Ще бъде предложено същото меню, като това през 1912 г. На „Титаник II” ще има място за 2400 пътници в 840 кабини. Вече има множество заявки от потенциални пътешественици, но шансът да се качат на борда струва 1 млн. долара.

Интериорът на “Титаник II” ще бъде абсолютно идентичен с този на оригиналния плавателен съд. Той ще има същото разпределение на каютите, публични места, басейн, Турски бани. Освен това и централното дървено стълбище, добре познато от филма на Джеймс Камерън ще бъде точно копие.

От компанията успокояват, че този път плавателният съд ще завърши успешно курса си. След което ще бъде използван за круизни пътешествия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.