„Силициевата долина“ на Индия се задъхва без вода


Град Белгалуру, разпалажен в  Южна Индия е огромен индустриален център. С добре развита електроника, космически отрасъл и тежко машиностроене. Известен е още като „Силициева долина“ на Индия. И е дом на гигантски мулти корпурации, като Wipro и Infosys. На територия от 750 кв.км живеят над 11 000 000 души, което го прави третият по население в Индия.

Този мегаполис се нуждае от около 2 милиарда литра вода всеки ден. Снабдяването с вода за Белгалуру и „силициевата долина“ се осигурява от 14 гигантски кладенеца. След непълноводните мусони през миналата година, повечето от кладенците са пресъхнали.

Безпрецедентен е недостигът на вода напоследък, което изправя пред изпитания мегаполиса. В много от по-бедните квартали на Белгалуру  няма вода. Жителите на предградията с по-ниски доходи разчитат на цистерни с вода. Една 1000 литрова цистерна трябва да обезпечи нуждата от вода за стотици хора.

Индия е засегната от тежко безводиеНаселението е насърчавано да се къпе и пере рядко. Както и да използват прибори за еднократна употреба. Много жители са принудени да посещават обществени сгради, за да вземат душ или да използват тоалетна.

Кризата с безводието се отразява и на богатите. В голяма част от небостъргачите потреблението на вода е намалено на половина.

 

На офисите със седалище в небостъргачите са поставени лимити за ползване на вода, а част от персонала е изпратен да работи от дома.

Цената на водата се увеличава в пъти, тъй като се доставя с танкери. Индустрията се задъхва. Сметките за вода са двойни, което прави производствата нерентабилни. Климатологът  Рамачандра от Центъра за екологични науки казва: „Предупреждавам за това повече от десетилетие. Тъй като всичко е покрито с асфалт, повърхността губи способността си да абсорбира вода. Днес 83% от Бангалор е покрита с бетон.“

Властите в Белгалуру предпримат различни действиея за решаване на проблема, но за съжаление по резултатите от тези мерки личи, че безводието ще се задълбочава.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.