Създадоха миниатюрен робот за почистване на тръби


Учените от университета в Лийдс, Великобритания разработиха  миниатюрен робот, с чиято помощ може да се почистват тръби и да проверява за повреди.

Стандартно, за да бъдат проверени тръбите в системата, трябва да бъде разкопано мястото, а това води до много логистични проблеми за гражданите и градския транспорт.

Новият робот обаче решава тези проблеми.

Наречен “Джоуи”, роботът е евтин, малък, преносим и същевременно интелигентен.

Тежи само 70 грама и може да преминава през широки до 7 см тръби. Придвижва се чрез отпечатани 3D колела.

Интересен е начина му на ориентация. Понеже под земята стандартната сателитна навигация не върши работа, роботът използва сензори.

Те му помагат да измери разстоянието до стени, кръстовища, ъгли, фуги и използва малка камера и “точкови светлини”, за да заснеме проблемното място, а снимката се пази в паметта му.

След пробните тестове, се оказва, че за проверка на един участък му трябва само 45 секунди. Предимство е, че проектирането му струва нищожната сума от 300 лири.

Но, всеки проект има своето слабо място.

Всяко камъче може да го пребърне и на всичкото отгоре не е водоустойчив, както се очаква от робот, предназначен за такъв тип работа.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.