САЩ и Китай удължиха споразумението за сътрудничество


САЩ и Китай са удължили споразумението за научно и технологично сътрудничество. Но все още не са постигнали консенсус по петгодишното споразумение, удължено през 2018 г., според Wall Street.

Договорът е подписан за първи път през 1979 г. за противодействие на СССР. С времето удължаването на договора стана „естествено“. През последните години американските институции започнаха да се притесняват от сътрудничеството с китайските колеги.

Администрацията на Доналд Тръмп поиска промени в текста на споразумението на фона на опасенията относно нарушаване на авторските права в Китай. Докато екипът на Джо Байдън премина към краткосрочни споразумения, за да настоява за изменения в текста.

Държавният департамент на САЩ отбеляза важността на укрепване на защитните механизми за удължаване на споразумението. Китай подкрепя отвореното научно сътрудничество. А САЩ настояват за условията за „добри намерения“ и ограниченията за военните изследвания.

Китай и Русия ще задълбочат сътрудничеството си

Както отбелязват от изданието, по-рано споразумението беше подновявано на всеки пет години. През август миналата година обаче страните успяха да се договорят само за шестмесечен срок на действие на споразуменията, който изтече през февруари. Решението да се удължи отново само с 6 месеца. Според WSJ, се дължи на факта, че страните възнамеряват да продължат преговорите за изменение на този документ.

Фактът, че страните не са обявили удължаване на споразумението, както пише вестникът, показва „трудното състояние“ на китайско-американските отношения в научната област. И двете сили се борят за глобално технологично сътрудничество и военно надмощие. Докато споразумението, изготвено през 1979 г., не успя да се адаптира към промените в двустранните отношения и стратегическите приоритети на държавите“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.