Почина един от най-великите автомобилни дизайнери


Светът скърби за Марчело Гандини. Вчера (14 март), почина един от легендарните дизайнери зад проекти като „Lancia Stratos“ и „Lamborghini Miura“.

Роден в Торино на 26 август 1938 г, той от малък проявява интерес към дизайна и автомобилите, но по своя собствен начин и с уникален мироглед.

Електрическият „Jaguar I-Pace“ е с дефектна батерия

Не се придържа към стандартите по онова време, а търси собствен път в една прохождаща индустрия.

gandini-miura

 

От средата на 60-те до 1980 година, той е част от екипа на италианската дизайнерска къща „Bertone“.

Под неговото вещо ръководство се проектират дизайни за марки като „Alfa Romeo Montreal“ и “ Ferrari 308 GT4″.

 

След раздялата си с „Bertone“ ,работи с „Renault“ върху проекта хечбек „5 Turbo“. Сред другите му забележителни проекти е дизайна на „BMW 520i“ (E12).

Макар, че през последните 20 години Марчело Гандини да не се занимава почти с автомобилен дизайн, работи като консултат на редица фирми и тук е редно да споменем, че той се дипломира през 2023 година, когато е на …..85-годишна възраст.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.