Откриха Атлантида на древна римска карта


Още от древността, редица учени издирват митичния град Атлантида. Все още няма яснота за неговото местоположение.

Открита наскоро карта от римско време от екип изследователи може би ще даде насока за решаване на загадката.

Става въпрос за геоложкото образувание Ришат в Мавритания, насред Сахара, близо до град Уадан, което е наречено “Окото на Сахара”.

Впечатляващото в картата е, че е изобразен не само детайлно крайбрежието на древния Гибралтарски пролив.

Но, дори е отбелязано точното място, където би трябва да се намира древна Атлантида, както и редица близки острови, които едва през XXI в започват да се изследват детайлно.

Древногръцкото пристанище Коринт е населявано от по-рано

Чрез комбиниране на геоложки проучвания и открити археологически открития, се разкрива, че наистина на това място е съществувало древно селище.

За първи път “Окото на Сахара“ става обществено достояние през 1963 година чрез изследователи от Френския географски институт.

Внимателно вглеждане в древните ръкописи, доказва, че “Окото на Сахара” е познато още от древността, когато се спомена както от известният римски географ Помпоний Мела, така и от Платон.

Това доказва, че римляните провеждат експедиции и изследвания на толкова отдалечени райони.

Интересно е разположението на водните кръгове, описани от древните в окото – 3 кръга вода, 2 кръга земя и основен център, където жителите са имали 2 извора с минерална, питейна вода.

След обстойно проучване, наистина е установено, че въпреки, че в района водата е солена, в център на окото има сладководна питейна вода.

В района е установена голямо количество слонова кост, което доказва, че наистина е съществувала активна търговия с този ценен за времето си ресурс.

Това кара някой учени да заключат, че в “Окото на Сахара“ е напълно възможно да се намира

Изгубения град на Атлантида.

За учените и до момента е любопитно как древните хора имат информация за тези острови, непознати към онзи момент дори и за Западния свят и великите мореплаватели по онова време.
Един от най-известните адмирали от турската флота през XV в Пири Рейс също картографира легендарната Атлантида.

Картата е открита в библиотеката на двореца Топкапъ през 1929 година от турските историци, с което се разбунва духа на академичната общност по онова време.

Според специалист, над 30 млн. години района е скован от лед, а без съвременни технологии, е невъзможно да се изследва и да се даде точна информация за местността.
Някой предполагат, че тези карти са съхранявани в легендарната Александрийска библиотека, а след това в хода на историята са се озоваватв Константинопол, а от там и в ръцете европейските мореплаватели.

Самият Рейс оставя бележка, която посочва, че картата е съставена въз основа на запазени документи на велики мореплаватели като Марко Поло, Христофор Колумб и много по-ранни документи – от времената на Клавдий Птолемей и Александър Македонски.

Интересно е, че според Рейс, в близост до Южна Америка, много по-северно от регионите, засегнати от полярната зима, което може би е доказателство, че Южна Америка някога е разположена пó на юг от сегашното си местоположение.

Картографирането му било слабост и през живота си рисува доста географски карти.
“Окото” е датирано на възраст между 1 милиард и 542 милиона години.

Местните наричат мястото “Qalb ar-Rīšāt”, като според местния диалект “rīšāt” това означава означава пера.

Арабите са му дали името “tagense”.

Това е древното арабско наименование на използваните кожени торбички за съхраняване на вода и се смята, че местността е потънала във водите на Атлантическия океан след опустошително земетресение.

Макар, че редица изследователите преписват природното чудо на паднал метеорит или изригнал вулкан, веднага изниква проблем.

Не са открити следи от паднали астероиди, които да образуват пръстените на Окото. Нито пък има следа от изригването на вулкан.

Последвалите активни тектонски процеси в Северна Африка довеждат до повторното издигане на местността и оформяне на сегашния геоложки облик на континента.

Остава въпросът какво е спомогнало за образуването на сегашните пръстени, като и до момента учените нямат никакви логични обяснения, изследвайки историята на местността назад през вековете.

Учени продължават да спорят около достоверността на откритията на древните римляни.

Истината около откриването на Атлантида може да промени нашето разбиране за древните общества и техния технологичен напредък.

Това може да постави под въпрос голяма част от познанията ни за древната история и да хвърли нова светлина върху отделни общества и да докаже, че макар и разделени от векове, може би не сме толкова различни.

Каквато и да е истината, Окото впечатлява, като през 2022 година и дори е обявено от Международният съюз по геоложки науки за един от първите 100 обекта на геоложкото наследство.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.