Европа търси устойчивост в модата


Въпреки усилията на Европа, ЕС и ЕК да намаляване на отпадъците в световен мащаб, нещата не се получават с желания темп, а резултатите са далеч от графата „оптимистични“.

Независимо за какъв отпадък говорим. В последно време един отрасъл от икономиката генерира изключително бързо отпадъци, въпреки, намеренията си за промяна.

Това е светът на модата. Европейските депутати гласуваха тези дни да се затегнат правилата при текстилните отпадъци.

Целта е производителите да бъдат задължени да плащат от собствения си джоб събирането, сортирането и рециклирането на всички текстилни изделия – от дрехите, през килима чак до матраците.

Обувките на бъдещето – изработени посредством 3D отпечатък

Причината е, че по-малко от 1% от произвеждания в света текстил се рециклира. А, същевременно годишно в ЕС се генерира 12,6 млн. т текстилни отпадъци и ще допринесат за увеличение с до  1/4 от глобалните емисии до 2050 г.

И в това има логика. Модната индустрия е третата в света най-силно замърсяваща промишленост след изкопаемите горива и селското стопанство.

Заради своята популярност и ниски цени, марки „Zara“ и „H&M“ се очаква да генерират 102 млн. тона отпадък само през 2030 г.

Само за боядисване и обработка на текстил, модата изисква приблизително 93 млрд. кубични метра вода годишно – достатъчно количество вода за пет милиона души.

Към настоящият момент, най-големите сметища за текстилни отпадъци се намират в Акра (Гана), Панипат (Индия) и пустинята Атакама (Чили). Там процесът по разлагане на текстилните влакна може да отнеме до 200 години

Предвижда се от 2025 година ЕС да стимулира производителите и търговци на дрехи като има намалява данъците, срещу задължително рециклиране на изхвърлените дрехи.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.