Цветните солни скали в Иран – истинска природна магия


Цветните солни скали на Джашак в Иран са едно от съвременните природни чудеса на света. Те са една истинска природна магия.  Преди милиони години тези места са били морско дъно. А докато водата пресъхвала, на откриващата се земя се е спускал огромен слой сол. С течение на времето седиментните отлагания и камъни измиват солта. Постепенно налягането ставало толкова силно, че солта буквално започвала да пробива на повърхността през дебелината на горните отлагания. Цветните солни скали

Това явление се нарича „солна тектоника” и благодарение на него са се появили най-красивите ирански солени скали. Наричани още диапири. Солта от тези места се използва от хората от хиляда години като вкусна и здравословна подправка за храна. Цветът на солта варира от обикновено бяло до синьо, розово, червено или оранжево. Изглежда така, сякаш някой просто е боядисал скалите. Но всичко се дължи на примеса на други минерални соли.

Местните наричат ​​това място „Голямата солена планина. Солта расте нагоре и също така образува солни куполи. Солните слоеве сякаш непрекъснато се движат нагоре. Това се дължи на редуването на плътни и леки утайки. Оказва се, че долните пластмасови слоеве пробиват капака в по-гъвкавите части. Това често се случва заедно с отделянето на запалими газове или на мястото на нефтени находища.

Солните мини на Соледар

Солният купол Джшак е планина от сол е разположена от северната страна на планината Яшак. Висока хиляда триста и петдесет километра, в южната част на планината Загрос. Този солен купол е дълъг дванадесет километра, широк четири километра и половина. Простира на площ от около три хиляди шестстотин и петдесет хектара.

Цветните солни скали

Той блести ярко от източната страна на Канган Роуд, водещ към Бушер като снежна планина. Други части от този солен купол се намират в основата на планината и се виждат с оранжеви, жълти, червени и сиви линии. Което показва наличието на метални елементи. Затова ги наричат ​​още дъгова сол. Солният купол Джашак е толкова ярък, че може да се види на снимка, направена от космическата станция на НАСА през 2006 г.

Скални образувания под формата на спирални колони

Има няколко солени ледника от източната страна на този купол. Въпреки че не са истински ледници, като се има предвид високата температура на Южен Иран. Те могат да бъдат сравнени с тях. В соления купол Яшак има и красиви солени водопади. Понякога през цялата година, предимно през пролетта и лятото, в тях могат да се видят големи шистови кристали. Подобно на ледниците, тези водопади не са истински, а потоци от сол. Водната ерозия може да се види в целия купол. Една от характеристиките, създадени от ерозията, са пещерите, образувани от топенето на солни отлагания.

Цветните солни скали

Някои от животните, които обитават тези земи са диви кози, козирози, лисици, чакали и хиени. И птици като пясъчна яребица, яребица, морски яребик, пчелояд, лястовица, обикновен бързолет, врабче и чинки. Както и някои видове влечуги.

Растения като млечка и храсти от хинап, бриофити и лишеи са част от растителността на тази област.


Един коментар

  • Valentina

    март 16, 2024 at 10:54 am

    Невероятно красиво! Само природата може да е автор на подобни шедьоври!

    Reply

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.