Великобритания трябва да увеличи военните си разходи до 3% от БВП


Преди дни военният министър на Великобритания, Грант Шапс посети Полша. Там той коментира, че е призовал управляващото мнозинство в страната да увеличи до 3% от БВП разходите за отбрана.

Сред другите предложения са за реформи в армията, с цел набиране на повече войници.

За целта предлага да отпаднат редица забрани, в т.ч отмяна на забраната за ходене на войниците с брада и снижаване на медицинските критерии при подбор на войниците.

По думите му, инвестирането в отбраната е най-добрия начин Европа да се защити от бъдещ военен конфликт.

Но, и затова трябва да се увеличи процента от БВП.

По данни на британския Обединен кралски институт за отбранителни изследвания, ако предложението бъде прието, това означава, че до 2030 г разходите ще изискват допълнителни 157 млрд. лири.

Миналата седмица беше публикуван новия бюджет за отбраната, където се уточнява, че не се предвижда подобно увеличение, освен ако „икономическата обстановка не го позволи

Решението предизвика критика от някои среди, включително от бившия началник-щаб лорд Стиръп,  който предупреди във вторник, че „никак не е разумно“ основаването на военните разходи върху финансовия климат, а не върху заплахите за националната сигурност.

Шапс също заяви, че иска промени в процеса на кадрови подбор, в чиито днешни рамки кандидатите чакат повече от година преди да започнат обучение, докато повече хора напускат въоръжените сили от онези, които се присъединяват.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.