В Стара Загора организират за поредна година маратон на четенето


За деветна поредна година в Стара Загора стартира националният маратон за любителите на четенето – „Четяща Стара Загора”.

То се организира със съдействието на старозагорската библиотека „Родина” , партньорите от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Община Стара Загора.

Целият месец април е посветен на четенето и през него ще има множество събития, както и участие ще вземат редица уважавани и нашумели български творци.

Маратонът ще се състои присъствено и онлайн, а участието в него ще е еднакво насърчително и за деца, и за възрастни.

Кулминацията на събитията ще е хепънингът в парк „Пети октомври” на 23 април. Четенето ще продължи шест часа.

Тази година в чест на рожденият ден на библиотека „Родина” на 25 март, когато е големия християнски празник Благовещение е предвидена и приятна изненада.

Среща с проф. Петър Стоянович, праправнук на един от създателите на библиотека „Родина” Иванчо Стоянов.

Той е училищен попечител и просветен деец, който е в основата на създаването на читалище „Родина-1860” и библиотеката към него.

На 2 април в маратонът на четенето ще вземе участие и бившия главен редактор на на издателство „Сиела” Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към Национален дворец на културата.

„Четяща Стара Загора” е част от Националната програма „Походът на книгите”, организира се ежегодно от Асоциация „Българска книга” и Българската библиотечно-информационна асоциация и е част от Културния календар на Община Стара Загора.

Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април, и на

Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, и цели да провокира у деца

и възрастни любов към книгите и четенето, посочват организаторите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.