Расте сумата по изпращането на българските БТР за Украйна


Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев даде днес специална конференция.

На нея той обясни, че в хода на логистичината операция по транспортиране, укрепване и маскиране на бойната техника са използвани 26 единици специална техника, като в различните етапи са се включили 247 военнослужещи.

На 7 март за Украйна е потеглила първата партида бронетранспортьори, разположени в 30 вагона.

С това разходите на страната ни по изпращането на военната техника към Украйна, надхвърля 170 000 лв.

Тагарев припомни, че споразумението за изпращане на техниката беше ратифицирано с решение на Народното събрание на 22 ноември миналата година, а законът за ратифициране на споразумението беше обнародван в „Държавен вестник“ на 2 януари тази година.

Русия тества нова бойна машина

Тагарев заяви, че всички ангажименти на този етап от българското правителство към Украйна са изпълнени. Вече в ход е да се уточняват още някой някой детайли. Но, от изпълнителната власт остава решението да се изпрати допълнителна помощ.

В ход са преговорите, от които ще зависи дали и как ще бъде предоставена допълнителна помощ на Украйна.

В същото време стана ясно, че в последните месеци има проблеми със сертифицирането на новите писти на авиобазата „Граф Игнатиево“. Там трябваше да бъдат изградени нови писти за пристигащите  F-16.

Но, поддържащите фирми за видяли нови проблеми в изграждането на допълнителната инфраструктура и искат да бъдат прекратени договорите без неустойка.

Министър Тагарев заяви,ч е в момента се водят преговори с представителите на тези фирми, за да се избегнат допълнителни рискове и да се постигне компромисно решение.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.