Историята на една изплезена снимка


Преди 145 години на днешната дата 14 март се ражда Алберт Айнщайн. Всички знаем кой е той. Блестящ теоретичен физик, философ, автор и може би най-влиятелния учен на всички времена. Айнщайн има голям принос в научния свят, включително известната на всички теория за относителността. Създаването на релативистката космология, прогнозирането на отклонението на светлината от гравитацията. Квантовата теория на атомното движение в твърдите тела. И това са само няколко от многобройните му научни приноси и успехи.

През 1921г. Айнщайн получава Нобелова награда за физика за заслугите си в теоретичната физика. И особено за откритието на закона за “фотоелектричния ефект”. Той е публикувал повече от 300 научни разработки и повече от 150 не-научни трудове. Айнщайн се счита за баща на съвременната физика. Той е може би най-успешният учен, който някога е съществувал.

 Знаете ли обаче историята на фотоса с изплезен език.Алберт Айнщайн

Тази снимка става една от най-популярните в света. Известната снимка е направена през 1951 г. в деня, в който физикът навършва 72 години. След празничното парти Айнщайн се качва в колата си на път за дома. Тогава фотографът на United Press International Артър Сас отворил вратата на автомобила и помолил учения да се усмихне. Айнщайн бил толкова уморен от вниманието на пресата, че внезапно в отговор изплезил език.

Служителя на информационната агенция успял да заснеме този момент. Но редакцията отказала да публикува снимката. Тогава Сас решил да изпрати снимката на учения. Айнщайн толкова я харесал, че сам се обадил на редактора и ги помолил да му направят 9 копия. Които изпратил на приятелите си.

На едно от тях физикът написал: „Този жест ще ви хареса, защото е адресиран към цялото човечество. Един обикновен гражданин може да си позволи нещо, което един дипломат никога не би посмял да направи“. През 2009 г. една от деветте изрязани версии на снимката беше продадена на търг в Ню Хемпшир, САЩ, за 74 000 долара.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.