Хърватия вписа убийството на жени като отделно престъпление


Хърватия стана третата страна след Малта и Кипър, която включи, че в Наказателния кодекс убийството на жени ще се третира като отделно престъпление.

По този начин се дава правен статут на убийствата според пола й.

Това стана след като промените минаха с гласовете на 77 депутати „за“, а 60 гласуваха „против“.

Причината за този законопроект стана миналогодишното убийство на 20-годишната студентка по право Михаела Берак, от полицай, с когото е имала кратка връзка.

Това доведе до масови протести в страната и фокус върху защитата на жертвите и грешките в системата.

Тогава в цялата страна избухнаха масови протести с искане за справедлив процес и включване на убийството на жени в закона като отделно престъпление.

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви, че целта е страната да може да защити правата, безопасността и достойнството на жените.

Според приетите промени, това означава, че за за най-тежкото показателство срещу жените, досегашната присъда от 10 години става автоматично 40 години лишаване от свобода.

Само за 2022 година в Европа са убити от съпрузи или членове на семейството си 2300 жени.

В Хърватия, която има 3,8 милиона жители, 13 жени са били убити през 2022 г. – 12 от тях от роднина. Миналата година убитите жени са били девет.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.