Изкуствен интелект ще диагностицира кожни новообразувания


Иновативна технология за диагностициране на кожни новообразувания с изкуствен интелект. Базирана в Клиниката по онкологична хирургия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

Технологията е  по проект на „Изследователско висше училище: МУ – Плевен“. Финансиран чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Р България.

Внедрена е иновативна технология за регистрация и диагностициране на кожни новообразувания. Използваща изкуствен интелект в Клиниката по онкологична хирургия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.

С нея ще работи специално обучен екип от дерматолози и онкохирурзи. Апаратът FotoFinder ATBM Master е първата автоматизирана система за видеодерматоскопия на кожни новообразувания.

Първа в света операция чрез очилата „Apple Vision Pro“

Ръководител на екипа е доц. д-р Ивелина Йорданова, катедра „Дерматология, Венерология и Алергология“.

Членове са асистенти и докторанти от Катедра „Пропедевтика на хирургическите болести“. Също и Катедра „Дерматология, Венерология и Алергология“ на Факултет „Медицина“. екип УМБАЛ Плевен

Целта на проекта е диагностициране на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания.

За контрола учените ще използват хистологичния резултат (златен стандарт в диагностиката).

Получен след хирургичната ексцизия на кожните лезии.  FotoFinder ATBM Master е медицински апарат от най-висок клас. Той предоставя освен възможност за визуализация.

Изкуствен интелект предвижда усложнения на здравето

Също и диагностициране и регистрация на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания. Особено при пациенти изложени на риск от развитие на рак на кожата.

Този нов диагностичен метод е неинвазивен, безболезнен и напълно безопасен.

Апаратурата визуализира на минимум 80% от цялата кожна повърхност при това само за няколко минути.

Апаратът дава възможност за заснемане и документация на всички кожни образувания.  Създавайки триизмерна карта на кожата, т.нар. “Total body mapping”.

Допълнително апаратурата позволява да се направи дигитална видео-дерматоскопия на всяка отделна бенка.

Доброкачествено или злокачествено кожно образувание. Чрез създаване на множество поляризирани и неполяризирани микроизображения. Посредством оптично увеличение до 140 пъти.

С изключително висококачествен и ясен образ. По този начин се визуализират всички дълбоки структури в изследваната лезия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.