Изгубеният град Павлопетри


По света съществуват множество потънали градове, които все не са разкрили своите тайни на любителите на мистериите.

Един подобен град е Павлопетри. Това е малък остров край бреговете на Лакония в южен Пелопонес. Учените смятат, че между 3000 и 1000 години пр.н.е. градът е достигнал разцвета си.

В превод името означава “Камъкът на Павел”, защото според дневните исторически сведения, оттук  двамата най-велики християнски апостоли и мъченици св. Петър и св. Павел през първи век сл. Хр са тръгнали да разпространяват християнската вяра по света.

През 1967 година това място е открито от изследователя Никълъс Флеминг, а година по-късно, през 1968 година започват първите картографски изследвания на района.

Счита се, че това е първият в света „планирани“ градове – с жилищни квартали, административни сгради, фабрики за производство на керамика, пазари и т.н. Според въглеродното датиране, мястото е било обитавано от 2800 г. пр.н.е

Открити са множество станове и делви. Това показва, че Павлопетри е бил голям център на процъфтяваща текстилна индустрия, а заедно с това и важно търговско пристанище.

Проучванията доказват, че градът е бил потопен след няколко катастрофални земетресения, настъпили в района около 1000 г. пр.н.е и след това повече никога не се появил отново на повърхността.

Този град от бронзовата епоха може дори да е вдъхновил един от най-устойчивите митове в света – приказката за Атлантида, но няма категорични доказателства за това.

Благодарение на факта, че е останал неразкрит векове наред, са се запазили удивително добре голяма част от предметите и градската среда.

За най-новите проучвания на града, учените използват комбинацията от най-добрите военни и цивилни техники за сонарно картографиране, за да “надникнат” в тайните на този изгубен град.

Последните разкопки разкриват още над 9000 кв м терен, които тепърва ще се проучва и изследва обстойно.

ЮНЕСКО обаче предупреждава, че скоро има опасност този подводен шедьовър да бъде изгубен.

Причината е не само в набезите на иманяри, търсещи скрити съкровища, но и в  инфраструктурни строителни проекти, които се развиват в района, в т.ч тръбопроводи и електроцентрали.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.