ЕС отпуска 5 млрд.евро военна помощ за Украйна


Белгия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, съобщи, че държавите-членки са се споразумяли за отпускане на нов транш военна помощ за Украйна.

Той е на стойност 5 млрд. евро и е част от новия фонд на ЕС по механизма за подкрепа на мира.

Това е втори пореден транш, който се отпуска, сед като през януари 2022 година беше отпуснат първия в размер на 6,1 млрд. евро.

В същото време Франция настоява да се купува все повече европейско оръжие.

Другата страна-членка, Германия, пък иска двустранната помощ да бъде взета предвид при определяне на размера на вноските на страните във фонда.

САЩ пък трябваше да изпратят близо 600 млрд.евро военна помощ, но тя ще се забави, заради разногласия в Конгреса и задържане на сделката.

Която най-вероятно ще се случи или не според това, кой ще е новия президент на страната.

Парите трябва да бъдат използване за закупуване на допълнителни артилерийски снаряди и боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS)


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.