Древните римляни отглеждали Черен блян за лечение


Европейски археолози откриха доказателства, че древните римляни целенасочено са отглеждали Черен блян за лечение на различни заболявания. Както пише древноримският историк Плиний Стари. А не както се смяташе, че са я използвали по време на религиозни обреди. Това съобщиха от пресслужбата на Берлинския свободен университет (FUB).

Резултатите от нашето изследване потвърждават бележките на много класически историци, като Плиний. Чиито писания споменават, че Черния блян е бил използван като лекарство за треска, кашлица и болка. Открихме, че подобна медицинска практика е била характерна не само за центъра на Римската Империя. А и от най-отдалечените села в нейната периферия“. Каза изследователят от FUB Майке Грот.

Археолозите правят това откритие, докато изучават артефакти от древното римско селище Хаутен Кастелум. То се намира в централните райони на Холандия. Учените откриват тук запечатана костна тръба. В която се съхраняват голям брой семена от Черен блян. Тази находка породи много спорове сред археолозите. За какво са били предназначени семената? За отглеждане на растението за медицински цели? Или за религиозни обреди и други немедицински цели?

Черен блянЗа да разрешат тези спорове, учените са проучили подробно находката. Анализирали всички налични справки. За какви цели и как Черния блян и други подобни растения са били използвани в Римската империя в различни епохи от нейното съществуване. Анализът показа, че костната тръба от Houten Castellum е ясно обработена от човешки ръце. И не носи следи от пепел или сажди и не е била изложена на високи температури.

Според изследователите това поставя под съмнение факта дали артефактът е бил използван за пушене. Или за изгаряне на Черния блян за религиозни цели. Всичко говори, че е в полза на медицинската употреба на Черния блян. Учените също са открили семена и съцветия от Черен блян в комбинация с беладона и други типично лечебни растения.

Най-редките и интересни подправки в света

Учените предполагат, че тръбата, която са открили, е била част от жертвено приношение. Което е било заровено на дъното на канавка, разделяща няколко домакинства в Хаутен Кастелум. Според археолозите това показва, че Черния блян и нейните семена са играли важна роля в ежедневието на древните римляни. Включително в периферните райони на Римската империя, на стотици и хиляди километри от Рим.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.