Българската шевица в носиите на предците ни


Носията на българина е не само дреха. Тя е ценно притежание, огледало за уменията и познанията на жената, която я е изработила.

Носиите, кърпите, престилките, коланите, чорапите, дори торбите изобилстват от шевици.

Те не са само украса. В тях има наричане, символика, послания, памет, хармония, вяра, душевност. Преплетени са много символи и скрит смисъл.

Животинските мотиви се смятат за едни от най-старите орнаменти. Те са свързани с ловът, който е давало препитание.  „Мечата стъпка“ е мотив свързана с лечебна сила върху болните.

„Костенурката“ се възприема като символ на вечността и безкрайността.

Растителен мотив е „дървото на живота“ –  символ на плодородие и продължението на живота, цикличността и редуването на живота и смъртта.

„Лозата“  е още един растителен мотив, на който се преписва магична сила и плодовитост.  Слънчевите мотиви са се бродирали на „незащитени“ места – пазва, ръкави, полите,забрадка.  Хората са вярвали, така се предпазват от болести и беди.

Кръстът пък е пазел вярата.  Родовите знаци са основни символи. Макъз, катаница, бабица са символи, за годеж, сродяване,  род.

Цветовете в шевиците носят също своя символика. Червеното е цветът на майчината кръв, новият живот, защитава.

Булото и първата пелена на новороденото са червени.

Зеленото символизира пролетта, възобновяването.

Златното пък е цветът на светлината, огъня и слънцето.

Бялото е баграта на хлябът, светлината, чистотата.

„Шедьовър в модата, какъвто аз не бих могъл да създам“ е признанието на Пиер Карден, след като вижда наши носии изпъстрени с шевици.

Той е един от влиятелните дизайнери в историята на модата, който е изумен от българските носии и везби.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.