Алжир ускорява добива и износа на изкопаеми горива


Алжирският министър на енергетиката и мините Мохамед Аркаб оповести, че страната му е увеличила добива и износа на изкопаеми горива с близо 170 милиона тона нефтен еквивалент за 2023 година.

За това спомагат новооткритите над 15 залежи на въглеводороди през 2023 г., страната е подобрила икономическото си състоние.

Те са открити от държавния въглеводороден гигант „Сонатрак“ след внимателни проучвания и сондажи в определените райони.

На свой ред в минния сектор се наблюдава увеличаване на добива, особено на желязо (+5,6%), фосфати (+3%), сол (+21%), мрамор (+23%) и злато (+6,3%) според данните, предоставени на министъра.

Заедно с това в страната се увеличава потреблението на електроенергия от домакинствата. Инвестирани са над 9 млрд. долара през 2023 г. в развитието на въглеводородния сектор.

Заедно с това е увеличено и производството на електроенергия, което към момента достига 25,4 ГВт. Това позволява домакинствата да имат ток и през пиковите летни месеци, без смущения в мрежата.

През 2023 г. общо 410 хил. нови клиенти са получили достъп до електричество и 420 хил. са газифицирани, довеждайки общия брой електрифицирани домакинства до 9,11 млн., а на газифицираните до 7,7 млн.

Така електрификацията в страната е достигнала над 99%, а на газификацията към 67%.

По отношение на печалбите от въглеводородите, министърът посочи, че докато обемите на износа са се увеличили с 4% до 97 т.н.е., стойността им е паднала с 16% до близо 50 млрд. долара през 2023 г. в сравнение с 60 млрд. през 2022 г.

Спадът, според Аркаб, се обяснява с „падането на цените на петрола – 84 долара на барел през 2023 г. в сравнение със 104 към края на 2022 г.“


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.