Портрет на Даяна беше продаден за 3 милиона долара


Портрет на принцеса Даяна от Анди Уорхол беше продаден за 3 милиона долара. Това е най-високата цена за творба на художника. Портретът беше продаден на вечерния аукцион „20-ти век и съвременното изкуство“, съобщава сайтът на аукционна къща „Филипс“.

принцеса ДаянаУорхол рисува принцесата през 1982 г., веднага след сватбата й с принц Чарлз. Художникът е направил няколко версии на картината чрез копринен печат – в зелено и лилаво. Къщата „Филипс“ предложи синята версия като лот.

Това не е първият път, когато портретът се продава, на търг през 1998 г. за него бяха платени 134 000 долара. Този път картината беше закупена от някаква млада дама „с треперещи от вълнение ръце“. Общо няколко десетки произведения на съвременното изкуство на стойност около 17,3 милиона долара бяха продадени на търга.

Анди Уорхол

Анди Уорхол е американски художник, един от водещите представители на течението попарт. Произведенията му се занимават с връзката между изразяването на личността и света на супер звездите и рекламата. Започва като илюстратор на реклами и пожънва огромен успех със своята работа като художник, режисьор на авангардни филми, звукозаписен продуцент и писател.

Произведенията на Анди Уорхол много често са използвани от негови последователи като отправна точка в предаване на послания и предизвикване на точно определени асоциации.

автопортрет Анди Уорхол


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.