По следите на Българската бира част 3


Друг град в Северна България, в който се отваря пивоварна, е Горна Оряховица. Това става през 1892г и носи името на местността, в която е построена – Бабанец.

Северозападна България

Видинско също се откроява като  производител на бира. Тук са били открити две фабрики за бира. Първата е основана от видинския търговец Цоло Ангелов и Йон Николов, и се е помещавала във Видин.

Втората е била собственост на унгареца Виктор Олингер и Петър Христов в село Кошава през 1895г и е оставила по-значим отпечатък в бирената ни история в този край. Пивоварната е построена в близост до река Дунав. Колкото и странно да звучи сега, бирата на Виктор Олингер се е варила с мека дунавска вода.

Готовите бурета с бира се превозвали до Видин по Дунав, натоварени на гемии. После с каруци са се транспортирали до местните заведения, като най-големи продажби е имало в заведението „Кошавска среща“ и ресторант-градина „Франц Рада“.

Фабриката е била на три етажа, но след пожар на третия етаж, той е съборен и остава на два. Работила е по-интензивно през летния сезон, и особено за видинския панаир. Бирата се е отличавала със завидно качество.

Въпреки старанието и доброто си качество, видинското пивоварство няма дълго съществуване, и задушено от едрия капитал, то бързо се оказва във финансово затруднение и фалит.

Продължаваме по дунавското поречие, за да стигнем до Лом. Пивоварна фабрика „Малотин и Хозман“ е основана от чехите Б. Малотин и В. Хозман през 1894г. Като за начало тяхното пиво покрива нуждите на Белоградчик и Берковица, а през следващата година, то се продава и по други градове в страната. Не липсват и доставки за чужбина, като за това се използва речния транспорт.

Пивоварната търпи две разширения, увеличаване и модернизиране на производствените мощности, като през 1911г  произвежда 1 000 000 л бира, завидно сравнено със стартовите 29 630 л през 1896г. Всичко е добре до 1927г. Спадът в производството на бира след Първата световна война, и високият акциз на бирата, води до образуването на бирен картел, в който влизат 18 български пивоварни.

С решение на картела 11 от тях  прекратяват производство, а „Малотин и Хозман“ е една от тях, и започва да пласира Шуменско пиво.  В периода1928-1950г фабриката не произвежда бира, а е клон на пивоварна фабрика „Македония“ – София. Малко след това отново е подновен пивоварния процес, както и името на пивоварната – Пивоварна фабрика „Дунав“, а от 1991г с познатото ни и до днес Ломско пиво.

По следите на Българската бира част 1

Югозападна България

Бирените страсти достигат и нашето Черноморие. През 1884г варненците Касабов и Втичев отварят малка фабрика с шестима работници и годишно производство около 70 000 л. Но истинското и масирано производство на бира се полага през 1907г, когато във Варна се основава Варненско акционерно пивоварно дружество „Галата“. Построена е пивоварна фабрика със същото наименование в местността „Карантината“. На 29 август 1909г е официалното откриване на фабриката. Варненската пивоварна произвежда пилзенски и мюнхенски тип пиво. Тя няма дълъг път, защото както знаем на 3 април 1927г е краят на много български пивоварни. Превърната е в склад на пивоварно дружество „Шумен-Русе“.

По следите на Българската бира част 2

Североизточна България

Бургас също оставя своя принос в българската бирена история. Макар и малко известна, основана през 1888г, фабриката на братя Гинели прави опити в това начинание. Освен бира,те произвеждали и спиртни питиета, като продукцията им е предназначена основно да задоволи нуждите на местното население в Бургас и неговите околии. Тя прекратява дейността си малко преди краха на бирения бум в България. През 1904г Общинският съвет налага глоба на Яни Гинели за лоша хигиена във фабриката. Дали този факт, или вътрешни неуредици относно технологичния процес на варене на бирата, тя затваря врати. През 1897г производството на пиво е временно прекратено. Този факт само затвърждава неуредиците във фабриката.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.