Обявиха смъртта на лидера на йеменската клетка на Ал Кайда


Ръководителят на йеменската клетка на Ал Кайда е починал при неизвестни обстоятелства.

Ал Кайда пусна видеоклип, показващ тялото на Халид ал-Батарфи, увито в традиционен мюсюлмански погребален шаван и черно-бял флаг на групата. Няма следи от нараняване или увреждане по лицето и тялото на терористичния лидер.

През 2018 г. Съединените щати обявиха награда от 5 милиона долара за главата на Халид ал-Батарфи , а през 2020 г. той стана ръководител на групата, след като предишният лидер беше елиминиран от американски дрон. Ал-Батарфи многократно е заплашвал Америка и Израел.

Саад бин Атеф ал-Авлаки стана новият лидер на терористите. Държавният департамент на САЩ е готов да плати до 6 милиона долара за информация за местонахождението му.

В Йемен Ал Кайда си сътрудничи с местните клетки на ИДИЛ и се противопоставя както на бунтовническото движение Ансар Аллах, така и на правителството, подкрепяни от Саудитска Арабия.

Експертите на ООН казаха в доклад миналия юли, че Батарфи и Авлаки водят „конфликтуващи крила в групата“. Като последният се радва на подкрепата на някои племена. AQAP някога беше смятан от САЩ за най-активния и опасен регионален филиал на Ал Кайда. Той извърши поредица от смъртоносни атаки в Йемен и Саудитска Арабия. Както и сложни заговори за авиационни бомби, насочени към САЩ, които бяха осуетени.

Групата също така твърди, че стои зад атаките от 2015 г. във Франция, при които бяха убити 17 души, и атаката от 2019 г. в САЩ, оставила трима жертви.

Експерти на ООН оцениха, че AQAP продължава да бъде заплаха в Йемен и региона, но е изправена пред „неуспехи и загуби на лидерство поради продължителен натиск срещу тероризма“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.