Япония отбелязва 13 години от ядрената авария във Фукушима


На 11 март 2011 година в Япония се случи най-опустошителното земетресение с магнитут 9 по Рихтер, последвано от цунами, което засегна североизточните части на страната.

В резултат на това загинаха 22 000 души, но заедно с това пострада и АЕЦ „Фукушима“. Това е най-тежката ядрена авария след тази в Чернобил от 1986 година.

Районът на инцидента все още не е напълно обезопасен, а докато това стане, ще мине поне десетилетие. Това означава, че близо 29 000 души не могат да се върнат по домовете си.

През 2022 г. правителството спря да организира възпоменателни церемонии в Токио, а общините в засегнатите райони вече провеждат такива прояви в по-малък мащаб.

Японският министър-председател Фумио Кишида ще присъства днес на церемонията, организирана от префектура Фукушима.

По последни данни на Националната полицейска агенция, публикувани в петък, броят на жертвите на бедствието е 15 900 души, а 2520 души все още са в неизвестност към края на февруари.

По-голямата част от смъртните случаи и случаите на изчезнали лица са в префектурите Мияги, Фукушима и Ивате.

По данни на Агенцията за възстановяване към декември миналата година смъртните случаи, свързани с бедствието, като например от болести или предизвикани от стрес самоубийства, са били 3802.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.