Украйна може да получи само шест F-16 от обещаните 45


Украинските въоръжени сили могат да получат само шест F-16 от обещаните 45 до юли, поради недостиг на квалифицирани пилоти – NYT.

На Запад се очаква до лятото на 2024 г. само 12 украински пилоти, обучавани в Дания, Великобритания и САЩ да могат да летят на изтребители F-16.

Украински военни все още не са пристигнали в учебния център на НАТО в Румъния. Центърът е създаден за летателна подготовка на F-16. Но все още не се знае кога ще започне обучението им.

Процесът е по-бавен от планираното, тъй като украинските пилоти се нуждаят от повече време, за да овладеят английската и западната военна практика.

Към момента Дания, Холандия, Норвегия и Белгия са се ангажирали да изпратят около 45 изтребители в Киев. Датчаните ще изпратят първите шест самолета в края на пролетта на 2024 г.

Други държави не са определили дата за доставка на своите F-16. Министерството на отбраната на Холандия уточни, че ще предоставят 24 самолета на украинските въоръжени сили. Това ще се случи когато Украйна „ще бъде готова да ги приеме“


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.