Учени се опитват да разберат защо Земята пулсира


Учените отдавна знаят, че нашата планета пулсира на всеки 26 секунди. Но през последните десетилетия те не успяват да обяснят на какво се дължи това.

Първият учен, регистрирал странна пулсация, е геологът Джак Оливър. Това се случва в началото на 60-те години на миналия век. Когато по време на работа в геоложката обсерватория на Колумбийския университет ученият чува странен шум. Оттогава учените слушат тази пулсация, опитвайки се да разберат нейния произход.

Имаше дори предположение, че възниква близо до залива Бони, разположен в Гвинейския залив. Някои изследователи смятат, че континенталният шлейф под световните океани функционира като гигантски пролом от вълни. Това се случва на границата на континенталната маса на Северна Америка, където най-високата част на плочата рязко се превръща в дълбока абисална равнина (самостоятелна морфоструктура). Когато вълните се окажат на това място, се образува същата пулсация.

Откриха огромен и масивен обект под повърхността на Луната

Според други изследователи причината за пулсацията може да е вулкан, разположен твърде близо до критичната точка. Точно тази точка се намира близо до вулкана на остров Сао Томе в залива Бони.

Изследователите са изследвали подробно тази пулсация през последните десетилетия и могат да разкажат много за нея, но досега не са успели да обяснят причината за нейното възникване.

Някои изследователи смятат, че откритите шумове може да показват предстояща промяна в магнитните полюси на Земята. Необходимо е да се съсредоточим върху тях, за да разберем колко близо е нашата планета до началото на този глобален процес.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.