Страхотна история за Пътническия параход SS Warrimoo


Страхотна морска история! Удивително е да се мисли, че SS Warrimoo е успял да бъде в два различни дни, месеци, години, сезони и векове едновременно. По маршрута си от Ванкувър до Австралия пътническият параход SS Warrimoo плаваше мирно във водите на средния Пасифик.

Историята на морските фарове

Когато навигаторът връчва на капитан Джон Филипс резултата от работата си по звездната корекция му идва една гениална идея. Координатите Lat/Long на Warrimoo бяха 0o 31′ N и 179 30′ W. Било 31 декември 1899 г. Разбирате ли какво означава това?пътническият параход

Не сме далеч от мястото, където се събират Международната линия за дата и Екваторът“, казва първият помощник Пейтън. Капитан Филипс бил достатъчно хитър, за да се възползва от шанса да извърши навигационната случайност на живота си.

За да провери отново позицията на кораба, той извиква своите навигатори на мостика. И прави скромна корекция на курса, за да се приближи директно до целта си.

След това променя оборотите на двигателя. Ясната нощ и тихото време били в негова полза. SS Warrimoo бил разположен на екватора точно там, където се пресича международната линия за дата в полунощ.

Резултатите от тази странна позиция били следните:

Носът на кораба бил в Южното полукълбо в разгара на лятото.

А кърмата в Северното полукълбо в разгара на зимата.

Датата на задната част на кораба е 31 декември 1899 г.

Датата на носовата (предната) част е 1 януари 1900 г.

В резултат на това този кораб не бил само в две отделни времена, а в два различни дни, месеци, години и сезони, но едновременно в два отделни века!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.