Петима скиори бяха намерени мъртви в швейцарските Алпи


Телата на петима изчезнали скиори бяха открити в швейцарските Алпи, съобщи полицията. Местните власти все още издирват шести човек. Голямата операция по търсене и спасяване започна в събота. Групата е изчезнала близо до високата 3706 метра планина Тет Бланш.

Те са тръгнали от Цермат, където се намира известната планина Матерхорн. Към Арола на ски тур по протежение на швейцарско-италианската граница. Петима от шестимата скиори бяха открити в 21:20 часа местно време (20:20 GMT) „без никакви признаци на живот“, се казва в изявление на полицията на швейцарския кантон Вале.

Преди това властите казаха, че всички скиори са швейцарски граждани и са на възраст от 21 до 58 години. Местната полиция каза, че екипите от двете страни на маршрута са били предупредени, но лошото време възпрепятства операцията.

В Алпите има силни ветрове от няколко дни, а през последните 24 часа имаше обилни снеговалежи. Саас-Фее зимен курорт в съседство с Цермат, в момента е откъснато от света. Анджан Труфер, ръководител на службата за въздушно спасяване на Цермат казва, че времето е толкова лошо, че „летенето не е опция“, с „много силни ветрове, обилен сняг, висока опасност от лавини и нулева видимост“.

Г-н Трюфер каза, че групата може да е била победена от лошото време, а не поразена от лавина, тъй като са изчезнали на част от маршрута Цермат Арола, където рискът от лавина е нисък. Последният сигнал от групата е записан през нощта. Това „не беше устно“, каза г-н Трюфър, но позволи на спасителните служби да получат груба представа за тяхното местоположение. Маршрутът от Цермат до Арола е част от известния 120-километров „Haute Route“ от Цермат до Шамони. Той е много популярен, но подходящ само за най-опитните скиори и може да отнеме няколко дни.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.