Непотопяемият Сам – Черно-бялата котка


Това е историята на щастливата котка, която оцелява след драматичното потъване на три бойни кораба през Втората световна война. По време на Втората световна война, сред хаоса и опустошението, се появява уникална и забележителна история за черно-бяла котка. Името на котарака било Непотопяемия Сам, известен също като Оскар.

Бисмарк бил страхотен кораб и гордостта на германския флот. Той бил един от най-големите бойни кораби, които Германия някога е строила. Пуснат в експлоатация през август 1940 година. Бисмарк се гордее с впечатляваща огнева мощ и е проектиран за операции на дълги разстояния.

Ърнест Хемингуей, който обичаше живота

Славата му обаче била краткотрайна. На 24 май 1941 г., по време на битката при Датския проток, Бисмарк влиза в сблъсък с британските военноморски сили и потапя бойния крайцер „Худ“. В отговор на загубата на „Худ“, Британският кралски флот започва интензивно преследване на Бисмарк.

Комбинацията от въздушни и морски атаки в крайна сметка довело до потъването на Бисмарк на 27 май 1941 година. Докато корабът потъвал, Непотопяемият Сам се сблъскал с бедствие за първи път. Като по чудо Сам бил намерен от екипажа на британския разрушител „Казак“. Носил се на дървена отломка .

Впечатлени от оцеляването му, моряците осиновяват издръжливата котка и го качват на борда на своя кораб и го кръщават Оскар. Така Сам (Оскар) започва нова глава от живота си, този път като талисман на Британския кралски флот. Времето на Сам на борда на „Казак“ било сравнително кратко. На 24 октомври 1941 г. корабът е поразен от немско торпедо. Макар и сериозно повреден, плавателният съд не потъва веднага.

Непотопяемият СамЕкипажът, включително Сам (Оскар), били прехвърлени на друг кораб, преди най-накрая да се поддаде на разрушенията и да потъне на 27 октомври 1941 година.  След потъването на „казак“, непотъващият Сам (Оскар)  се оказва прехвърлен на британския самолетоносач „Арк Роял“.

Присъствието на Сам (Оскар)  на кораба донесло на екипажа чувство на надежда и комфорт, които го приели като знак за късмет. За съжаление, пристигането на Сам(Оскар)  на „Арк Роял“ не донесъл траен късмет. На 14 ноември 1941 г. самолетоносачът е торпилиран от германската подводница U-81.

Когато корабът започнал да потъва, екипажът побързал да напусне кораба и Сам отново се оказва в опасност.

Невероятно, той бил спасен от екипажа на британския разрушител „Легион“ и изведен на безопасно място. След последното си спасяване Сам (Оскар) е транспортиран до Гибралтар, където остава до края на войната.

Неговата забележителна история за оцеляване му печели специално място в сърцата на моряците. След войната дошъл и краят на морската служба за Сам. Той се пенсионира в Обединеното кралство, където прекарва дните си в дом на моряк в Белфаст.

Котаракът надживял 3 могъщи бойни кораба. Те отишли на дъното, но не и „Непотопяемия“ Сам. Той починал през 1955 г., след като изживял един наистина забележителен и щастлив живот.

Негово изображение, наречено „Оскар, котката на Бисмарк“, украсява стената на Националния морски музей в Гринуич.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.