Неизвестен протеин предпазва от отровата на голяма част от змиите


Черните мамби и кралските кобри са сред най-отровните видове змии на земята. Ако пострадалият не получи до 15 минути противоотровата, края е фатален.

Всяка година в Африка и Азия умират приблизително 100 000 души от ухапвания от змии, повече от колкото загиват от тропически болести.

Но, ново изследване на учените върху отровите на змиите откри нов протеин „95Mat5“, който спомага не само отровата да бъде блокирана, но и да бъде избегната парализата.

Откритието е дело на изследователите от център „Скрипс“ в Калифорния и може да бъде спасение срещу видовете населяващи Африка и Азия.

За целта използват лабораторно създадени форми на токсините, за да се изследват милиарди различни човешки антитела и да се идентифицира едно, което може да блокира активността на токсините.

По този начин има голям шанс да бъде създадена универсален антидот, който да е еднакво ефективен, независимо от змията и географския регион, които населява.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.