Европа подценява климатичните промени


Европейската агенция за околна среда (EEA) предупреди, че изменението на климата ще постави редица страни от Стария континент пред екстремни горещини, тежки наводнения и опасни горски пожари.

Директорът на агенцията Леена Юла-Мононен обясни, че обществеността не е готова за нарастващата опасност от климатичните промени.

Климатичните промени засягат и кактусите

Според изготвеният доклад, именно Европа е сред най-бързо затоплящите се континенти, а заедно с честите горещини ще намалява и количеството на валежите.

Южна Европа е поставена пред опасността от засушаване, което ще се отрази не само върху производството на земеделски култури, но и ще повиши цената им за крайния потребител.

Друг голям проблем ще е производството на електроенергия, която също може да пострада от наводненията и екстремните горещини в тази част на континента.

Жегите са потенциална опасност и за хората, като всяка година се увеличава броя на жертвите от топлинен удар. За 2022 година са починали между 60 000 и 70 000 души в следствие на горещините.

Епидемиолози пресмятат, че сега повишените температури са „рай“ за комарите, които пренасят болести, познати само в тропическите райони.

Очаква се утре Европейската комисия да публикува стратегия за повишаване на готовността на блока за адаптиране към климатичните промени.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.