Румъния получи 3 млрд. от ЕС за развитие на зелената енергия


Румънското правителство ще получи финансова помощ в размер на 3 млрд.евро, за да развива зелената си енергия.

Като част от стратегията на ЕС за чиста енергия, в Румъния през следващите години ще бъдат изграденети и пуснати в експлоатация нови фотоволтаични съоръжения и вятърни паркове.

От ЕК коментират, че по този начин искат да насърчат нетната нулева икономика, съобразно Зелената сделка.

Младежи от Исперих популяризират зелената енергия

Парите са част от т.н Временната рамка за държавни помощи при кризи и преход, която беше одобрена през 2023 година, за да се подпомогнат страните да засилят зеления преход в икономиката си.

И така да намалят зависимостта си от горивата и полезните изкопаеми.

Изпълнителният орган на Европейския съюз добави, че подкрепата ще бъде предоставена под формата на двупосочни договори за разлика (CfD).

Страйк цената ще бъде определена чрез процедури за наддаване (плащане като оферта), а референтната цена ще бъде изчислена като среднопретеглена месечна стойност на пазарната цена на електроенергията на пазарите за ден напред.

Когато референтната цена е под страйк цената, бенефициентът ще има право да получи плащания, равни на разликата между двете цени.

А, когато е над страйк цената, бенефициентът ще трябва да заплати разликата на румънските власти.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.