Полша: Изпращането на войски на НАТО в Украйна не е немислимо


Полският външен министър Радослав Шикорски коментира изказването на френския си колега Еманюел Макрон относно възможността за изпращане на национални войски на територията на Украйна.

Докато френската страна се въздържа от преки военни действия срещу Русия и иска да е по-скоро в ролята на миротворчески корпус, то не така мисли полската страна.

Шикорски заяви, че е вариант да бъдат изпратени полски сили в Украйна и че страната му не се страхува от Русия и Владимир Путин.

Украйна преговаря с Казахстан за закупуване на руски компоненти

Това със сигурност обърка някой европейски лидери, които останаха изненадани от изказването на полския си колега.

Полша е верен съюзник на Украйна от самото начало на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

Позицията на Шикорски обаче контрастира с тази на полския премиер Доналд Туск, който по време на визита в Прага миналата седмица даде да се разбере, че Полша няма намерение да изпраща войски в Украйна.

Туск каза, че фокусът трябва да бъде върху оказването на максимална подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

Полският президент Анджей Дуда и премиерът Туск ще пътуват до Вашингтон за среща с американския президент Джо Байдън в Белия дом следващия вторник. Поляците се надяват те да подтикнат САЩ да направят повече за подпомагане на Украйна


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.