Останките от кораби от Втората световна война-ценна плячка


Останките от корабокрушения от Втората световна война се превърнаха в ценна плячка за ловците на стомана.

Стоманата, произведена в предядрената ера не е била изложена на радиоактивно лъчение, така че е особено ценна при създаването на научно и медицинско оборудване. Колекционери на метали се опитват да забогатеят от това, като вдигат от дъното стари военни кораби, пише сайтът Military.

корабокрушениеЕдин от корабите обект на плячкосване от ловците на ценна стомана, е американският тежък крайцер Индианаполис. Той потъва във Филипинско море с 300 моряци през юли 1945 г.

Според експерти на дъното на Тихия океан има около 6000 кораба от Втората световна война. Поне 40 от тях вече са демонтирани за скрап.

Съгласно действащото международно право само страната, под чийто флаг се е намирал военният кораб, може да получи достъп до останките. Тъй като оборудването за издигане на кораби от дъното продължава да се подобрява, става все по-трудно да се гарантира безопасността на останките от кораби. Те все по-често стават обект на плячкосване от ловци на ценната стомана.

снимка: Малайзийска морска правоприлагаща агенция


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.