Мистерии около Тут-Анх-Амун


В продължение на почти сто години гробницата на Тут-Анх-Амун е обект на спекулации и източник на мистични истории сред археолозите. Въпреки факта, че през годините е имало много опровержения на повечето от тези теории, те продължават да съществуват.

Гробницата на фараона Тут-Анх-Амун е открита през 1922г. от археолога Хауърд Картър по време на търсене в Долината на царете. Това се случва в присъствието на свидетели на 17 февруари 1923г. в 14:00 часа. Събитието и всичко, което го последва, все още повдига много въпроси, но има и информация, която разкрива много мистериозни явления в легендата за фараона.

Разказите за разкопките и описанията на многобройни събития, които последват, пораждат легендата за проклятието на фараоните, която продължава да измъчва умовете на хората до днес. Легендата разказва, че в деня, в който Картър отваря капака на саркофага на Тут-Анх-Амун, кобра изяжда любимото му канарче.

Долината на тракийските владетели

На 3 април Джордж Хърбърт, пети граф на Кайрнарвон, който присъства при отварянето на гробницата, почива внезапноНа 3 април Джордж Хърбърт, пети граф на Кайрнарвон, който присъства при отварянето на гробницата, почива внезапно и слуховете веднага приписват смъртта му на „проклятието“, което убива птицата на Картър. Учените обаче вече са доказали, че графът е починал от усложнения на пневмония, която е развил с много тежко протичане поради автомобилна катастрофа, която подкопава здравето му през 1901г. Осем други очевидци на отварянето на гробницата почиват през следващите десет години, всички – от общи болести.

Самият фараон Тут-Анх-Амун умира при мистериозни обстоятелства. Той почива през 1323г. пр.Хр., когато е само на деветнадесет години. Изследователите откриват доста наранявания по мумията му, които не може да бъдат обяснени в началото на миналия век.
Оттогава криминалистиката е напреднала радикално. Съвременните учени смятат, че фараонът е загинал при инцидент с колесница. Занаятчиите, които са мумифицирали тялото на фараона, обаче се опитали да скрият щетите.

Самият фараон Тут-Анх-Амун умира при мистериозни обстоятелстваКато всеки почитан фараон, Тут-Анх-Амун е имал гробница, впечатляваща като позлатената му гробна камера, пълна с различни инструменти и приноси. Говори се, че гробът му има и допълнително помещение, издълбано в дебелината на пирамидата.
Най-новите методи на изследване доказаха, че тези предположения са неоснователни. Изследователи, които използваха неинвазивни методи, са изследвали всички стени в гробницата на Тут-Анх-Амун, но не са открити скрити кухини.

Археолозите успяват да влязат в гробницата, гробната камера и саркофага. Но в продължение на много години те не бяха в състояние да проучат правилно самата мумия. Напредъкът в биологията и изследванията на ДНК отвори такива възможности.
През 2010г. учените откриха, че фараонът страда от различни заболявания и проблеми в развитието. По-специално, древният владетел на Египет е бил болен от малария и е имал различни заболявания на опорно-двигателния апарат.

Жената на Тут-Анх-Амун

Тут-Анх-Амун е историческа личност, която заслужава внимание. Основната му заслуга за съвременната история е, че… е починал. Въпреки това, историците винаги са били заинтересовани да научат повече за живота му. Като начало би било хубаво да се установи кои са родителите му.

Произходът на фараона все още се дискутира горещо, но сега археолозите и учените разполагат с малко повече информация от преди.Произходът на фараона все още се дискутира горещо, но сега археолозите и учените разполагат с малко повече информация от преди. ДНК анализът, който разкри проблемите в развитието му, разкри също, че фараонът е роден от кръвосмесителен брак и родителите му вероятно са братовчеди.

Древните египтяни са смятали фараоните за богове, макар и в човешки образ. Но те също се покланяли на небесните богове и Тут-Анх-Амун не е изключение. Той почита двама богове, както подсказват имената му.
При раждането момчето е кръстено Тут-Анх-Амун. Това име, което буквално означава „Живо въплъщение на Атон“, ясно отразява факта, че родителите на Тут-Анх-Амун са се покланяли на бога на слънцето, известен като „Атон“. След няколко години на царуване младият фараон възстановява бившия пантеон на боговете и започва да се покланя на Бог Амон. Във връзка с това той променя името си и започва да се нарича Тут-Анх-Амун или „живото въплъщение на Амон“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.