Любопитно в една минута – Културите Турдас-Винча и Триполие, и най-старата писменост в света


Както културата Турдас-Винча, така и културата Триполие, пък и няколко други, общо известни като цивилизацията на Дунавската долина, са тясно свързани с плодородните брегове на могъщата река Дунав.

Докато цивилизацията Кукутени е била пó на север, културата Винча се е разпространила в днешна Сърбия и части от Румъния, България(находките от Караново), Босна, Черна гора, Македония и Гърция между 5700 и 3500г. пр.Хр.

Долината на тракийските владетели

цивилизацията Кукутени е била пó на север, културата Винча се е разпространила в днешна СърбияТехните тогавашни форми на управление все още са неизвестни и е възможно да не са били политически единни.

Въпреки това в целия регион има висока степен на културна еднородност, улеснена от обмена на дълги разстояния.

Подобно на Кукутени-Триполската култура, Турдас-Винча е много напреднала за времето си.

Тя е първата в света, която създава духови инструменти, започва да преде платове и създава мебели.

Наследството на тази култура все още се обсъжда, като някои я смятат, че има анадолски произход, докато други излагат идеята за нейното местно развитие от предшестващата култура Старчево-Криш.

Турдас-Винча се гордее с впечатляващо керамично изкуство, предмети от което се намират по цялата ѝ територияТурдас-Винча се гордее с впечатляващо керамично изкуство, предмети от което се намират по цялата ѝ територия.

Напълно възможно е тази култура да е изобретателят на първата писменост.

Три малки таблички от тази култура, датирани от около 5500г. пр.Хр. са открити през 1961г. в Трансилвания, Румъния.

Месопотамските учени отхвърлят дори идеята, че тези плочи и дори символите, гравирани върху тях, са някаква форма на писмен език, и настояват, че те са просто украса.

Двете Български държави

на Балканите, почти 2000 години преди клинописното писмо в ШумерМного други учени и лингвисти не споделят тяхното мнение и смятат, че първата писменост в света възниква тук, на Балканите, почти 2000 години преди клинописното писмо в Шумер.

Днес са известни повече от 700 знака от дунавското писмо, което е приблизително равно на броя на йероглифите, използвани от древните египтяни.

Ако приемем тази теория, тогава можем да кажем с увереност, че за люлка на цивилизацията трябва да се смята не Месопотамия, а Балканите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.