Кое ни води в този живот ?


Всяко едно действие в нашия живот си има причина. Хората по принцип не действат произволно. Дори и да не разбираме причината, но тя си има движеща сила и влияе на всички сфери в нашия живот – на финансите, на връзките ни с хората, на тялото и  мозъка ни. Тази сила се нарича болка и удоволствие.

Всичко, което правим е водено от стремеж да избегнем болката или да получим удоволствие. И когато говорим за причини, често хората се опитват да променят живота си, но не успяват да го направят. Чувстват се притиснати, гневни, но така и не се насилват да предприемат действия. Това се случва, защото те се опитват да променят поведението си, което е следствие. А всъщност трябва да се насочат към причината за това свое поведение.

На път към могъществото

Друго характерно за повечето хора е протакането. Отлагаме диетата, забавяме стартирането на нов бизнес или просто не се обаждаме на желания от ас човек. Знаем, че трябва да направи нещо, но не го правим. Просто защото подсъзнателно вярваме, че ако сега предприемем действието, ще си причиним повече болка, отколкото ако го отложим. И когато това протакане и неизвършване на действието започне да причинява повече болка, ние просто го правим. Практически този, който страда преди да е необходимо, страда повече от колкото трябва.

Отлагането на важни действия се дължи на това, че страхът от загубата на нещо е в пъти по-силен от желанието за успех. Затова и много хора не смеят да рискуват. Предпочитат да запазят това, което имат, отколкото да рискуват да имат онова, което наистина желаят. Преминаването от болка към удоволствие се случва, когато сме стигнали прага си на търпимост. Когато човек не може да понесе повече страдание, болката се превръща в приятел и ни тласка към действия, които ще ни донесат удоволствие. Голямо значение има и с какво свързваме двете понятия.

Ако изпитваме страдание от нещо, това се дължи на нашата оценка за него, а не на самото нещо. Да вземе за пример алкохола. За някои хора това е средство за отпускане или дори за бягство от болезнената реалност. И консумацията на алкохол за тях е удоволствие. За други е точно обратното. Ако човек е израснал покрай агресивен баща алкохолик, консумацията на това ще му носи само болезнени спомени за агресия и срам. Това се отнася за всичко в живота. Дали става въпрос за брак, цигари или за храна, не те ни носят страдание или удовлетворение.

Чувствата, които изпитваме са породени от нашето лично отношение. А ние можем лесно да го променим. Тайната на успеха е  да се научим ние да използваме болката и удоволствието, а не те нас. Само така ще управляваме сами живота си. Иначе той управлява нас. За да имаме контрол над собствения си живот трябва да осъзнаем следното: нашите решения се ръководят не от самата болка или от самото удоволствие, а от представата ни за тях.

Когато се стремим да избегнем болката, ние не осъзнаваме, че всъщност си докарваме удоволствие само в краткосрочен план. Което пък води до страдание за по-дълъг период. За да променим този модел, трябва да програмираме съзнанието си по следния начин: болката сега, ще ни донесе дългосрочно удоволствие утре.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.