Интересни факти в навечерието на „Оскарите“


1. Правилата на Академията предвиждат речите на участниците в церемонията да не надвишават 45 секунди, което е доста по-трудно отколкото изглежда.

2.Най-младата актриса, която получава престижната награда е Tatum O’Neal през 1973 година за участието във филма  „Paper Moon“ (1973) , когато е едва на 10-годишна възраст.

3. Статуетката получава името на чичото на човек от Академията, който казал, че фигурката прилича на неговия роднина. Преди това тя няма точно определено название и е наричана  „Academy Award of Merit“.

4. Първата церемония е през 1929 г. На нея присъстват 270 човека, раздадени са 15 статуетки и цялата церемония трае 15 минути.

5.Ема Томпсън е единствената печелила „Оскар“ и като актриса, и като сценарист.

6. Най-възрастният актьор, който печели наградата е сър Антъни Хопкинс, който през 2020 г е удостоен с наградата за филма „The Father“ – на 83 годишна възраст.

7. Само един човек с името Оскар е печелил Оскар. Това е Оскар Хамърщайн II, който печели два пъти статуетка – през 1941г. и 1945г.

8. Холи Бери е първата тъмнокожа актриса получила Оскар за най-добра актриса през 2001 г.

9. Рекордът за най-много получени „Оскари“ принадлежи на Уолт Дисни – цели 28, 4 от които в една година. А номинациите му са цели 59.

10.Сър Алфред Хичкок е номиниран за най-добър режисьор, но никога не е печелил „Оскар“, а актрисата Мерил Стрийп е номинирана най-много пъти за „Оскар“ – 21 пъти и печели две статуетки.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.