Мястото на жената е там, където тя иска да бъде


В Ирландия предлагат да се променят остарелите членове в конституцията за семейството и ролята на жените в него. Те искат да направят формулировката по-обхватна. На 8 март Ирландия ще проведе два референдума.

Гласоподавателите ще трябва да гласуват за премахване на членове от конституцията, които съдържат остарял език, основан на полови стереотипи. Един от тях е член 41.2. Който гласи:Държавата признава, че чрез живота си в дома жената оказва подкрепа на държавата, без която не може да се постигне общото благо.“

Следователно държавата трябва да се стреми да гарантира, че майките не са принудени от икономическа необходимост да работят, пренебрегвайки задълженията си у дома. Ирландското правителство смята тази формулировка за остаряла.Мястото на жената е там, където тя иска да бъде: на работа, в училище или у дома“, каза Роудрик О’Горман. Той е министър по въпросите на децата, равенството, уврежданията, интеграцията и младежта .

Вторият референдум ще бъде посветен на обсъждане на понятието семейство. Предлага се да се разшири, а също и да се посочи, че семейството може да се основава не само на брак, но и на друга форма на дълготрайни връзки. Като пример ирландският премиер Лео Варадкар цитира семейства с един родител, баби и дядовци или настойници.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.