История на празника 8 март


От „Похода на празните тигани” до Международния ден на жената. На 8 март 1857 г. хиляди жени участват в „Марша на празните тигани“ в Ню Йорк. Повечето от тях работили в текстилни и шивашки фабрики и протестират срещу неприемливите условия на труд и ниските заплати. През 1908 г. ситуацията се повтаря. Градът бил обхванат от стачки, в които жените настояват за по-кратък работен ден, забрана на детския труд и право на глас.

През 1909 г., в памет на събитията Американската социалистическа партия предлага последната неделя на февруари да бъде Ден на работещата жена. През 1910 г. в Копенхаген се провежда международна конференция на жените социалистки. На нея говори Клара Цеткин. Вдъхновена от опита на американските работнички в борбата за равенство. Цеткин предлага да се избере един ден в годината, когато жените да организират масови акции и да привличат хора от цял ​​свят към проблемите си.

поход на женитеИдеята на активистката била подкрепена от около сто участници в конференцията от 17 страни. Така се ражда Международният ден на жената. За първи път се провежда през 1911 г. в Германия, Австрия, Дания и Швейцария. До 1914 г. празникът няма определена дата, така че всяка страна го празнува на различна дата през март.

В Русия Международният ден на жената е отбелязан за първи път на 2 март 1913 г. През 1917 г. В резултат на Февруарската революция, жените от Русия стават едни от първите в света, получили право на глас.

8 мартНа 27 ноември 1978 г. в Париж по време на 20-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО е приета резолюция. Тогава се предлага на 8 март да се отбележи приносът на жените. Приносът в борбата за запазване на мира, срещу колониализма , расизъма, расовата дискриминация, агресия, окупация и всички форми на чуждо господство.“

В Българи първоначално 8 март се отбелязва с беседи в тесен кръг през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване.

Като общобългарски празник започва да се празнува след 9 септември 1944 г.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.