Историческите бойни полета, които можете да посетите част 1


Бойните полета служат като постоянно напомняне за някои от най-кървавите военни битки в историята. Буколичните пейзажи, които виждаме днес, някога са били опетнени с кръвта на стотици, понякога хиляди, повалени в агоните на смъртна битка. Запазени за потомството, тези конфликтни места остават свещена трева, исторически забележителности на минали кампании и сблъсъци, много от които са повлияли на изхода на световните войни.

Битката при Термопилите
Битката при Термопилите се състоя през август или септември 480 г. пр.н.е.Битката при Термопилите се състоя през август или септември 480г. пр.н.е. Епичен сблъсък между гръцки сили, предимно спартански, командвани от крал Леонидас I, и превъзходна персийска армия, водена от крал Ксеркс I, битката се проведе при тесния крайбрежен проход на Термопилите. Около това бойно поле в Гърция има няколко паметника, един от които е статуя на победения Леонид в пълна бойна екипировка.

Историческите бойни полета, които можете да посетите част 2

Битката при Хейстингс
Наречена на град на южния бряг на Англия, известната битка от 14 октомври 1066 гНаречена на град на южния бряг на Англия, известната битка от 14 октомври 1066 г. между нормандско-френската армия на Уилям, херцогът на Нормандия, и английските сили, водени от крал Харолд, всъщност се е състояла по-близо до днешния град на Битката, сама по себе си кръстена на Батъл абатство, основано през 1095 г. в чест на годежа. Руините на абатството, плюс камък, отбелязващ мястото, където падна Харолд, се намират в границите на бойното поле.

Битката при Бойн
Битката при Бойн се води на 1 юли 1690 г. и изправя силите на крал Джеймс II срещу тези на Уилям IIIБитката при Бойн се води на 1 юли 1690 г. и изправя силите на крал Джеймс II срещу тези на Уилям III. Добре поддържаното бойно поле Boyne се намира близо до река Boyne, близо до град Drogheda в Ирландия.

 

 

Битката при Гетисбърг
Битката при Гетисбърг се води на 1-3 юли 1863 г. в и около град Гетисбърг, ПенсилванияБитката при Гетисбърг се води на 1-3 юли 1863 г. в и около град Гетисбърг, Пенсилвания, и може би е най-известната от военните конфронтации по време на Американската гражданска война.

Юнионистките сили спечелиха решителна победа над своя враг от Конфедерацията, но 8 000 от 51 000 жертви бяха убити в битка.

Няколко мемориала са поставени на бойното поле, което е Национален военен парк, включително Националното гробище в Гетисбърг, където президентът Линкълн произнесе своята историческа реч в Гетисбърг.

Битката при Балчите
Тъжните руини на Белчите близо до Сарагоса в АрагонТъжните руини на Белчите близо до Сарагоса в Арагон напомнят за военните операции, проведени между 24 август и 7 септември 1937 г. в този малък град, когато е посетен от Испанската гражданска война.

Силите на Франсиско Франко го бомбардираха на парчета в опит да прогонят републиканците.

Битката при Ватерло
Водена на 18 юни 1815 г. при Ватерло в Белгия, битката при Ватерло е решаваща битка между армията на Наполеон и тези на водената от Великобритания коалицияВодена на 18 юни 1815 г. при Ватерло в Белгия, битката при Ватерло е решаваща битка между армията на Наполеон и тези на водената от Великобритания коалиция под командването на херцога на Уелингтън.

Близо 33 000 души паднаха в този ден, което завърши с поражение за френския император.

Лъвската могила (на снимката) е построена през 1820 г. и предлага невероятна гледка към бойните полета.

Битката при Кулоден
Последната битка, която ще се води на британска земя, битката при Кулоден се състоя на 16 април 1746 г.Последната битка, която ще се води на британска земя, битката при Кулоден се състоя на 16 април 1746 г. на Друмоси Мур, с изглед към Инвърнес в Шотландия.

Кулоден беше кулминацията на якобитското въстание, когато силите на Чарлз Едуард Стюарт бяха победени от британските правителствени войски, водени от Уилям Август, херцог на Къмбърланд.

Бойното поле е белязано от поредица мемориални кирни.

Битката при Стърлинг Бридж
Първото голямо поражение на англичаните във войните за шотландска независимост, битката при Стърлинг БриджПървото голямо поражение на англичаните във войните за шотландска независимост, битката при Стърлинг Бридж се води на 11 септември 1297 г. и завършва с победа за армиите на Андрю Морей и Уилям Уолъс.

Забележителният паметник на Уолъс (на снимката) с изглед към град Стърлинг отбелязва битката.

Битката при Сома
Бойните полета на Сома на Западния фронт служат като напомняне за една от най-смъртоносните битки в човешката история.Бойните полета на Сома на Западния фронт служат като напомняне за една от най-смъртоносните битки в човешката история.

Повече от един милион души паднаха по време на офанзивата на Първата световна война, която се проведе между 1 юли и 18 ноември 1916 г. близо до река Сома във Франция.

Запазени са останките от някои от изкопите, пейзаж, който разказва своята история.

Битката при Чикамауга
Силите на Съюза и Конфедерацията се сблъскаха в Чикамауга, Джорджия, на 18 септември 1863 гСилите на Съюза и Конфедерацията се сблъскаха в Чикамауга, Джорджия, на 18 септември 1863 г., което се оказа най-значимото поражение за армията на Съюза в Американската гражданска война.

Със загуби от всяка страна в размер на 34 000 убити и ранени.

Бойното поле, което също запазва мястото на обсадата на Чатануга и е Национален военен парк, е белязано от няколко паметника и възпоменателни оръдия.

Десантът при Анзак Коув
Десантът на войски от Австралийския и Новозеландския армейски корпус (ANZAC) при Габа тепе на 25 април 1915 гДесантът на войски от Австралийския и Новозеландския армейски корпус (ANZAC) при Габа тепе на 25 април 1915 г. бележи началото на сухопътната фаза на Галиполската кампания от Първата световна война.

След като слизат на брега на място, наречено по-късно Anzac Cove, силите на Британската империя попадат под продължителен огън от добре вкопани османски турски защитници.

От 1916 г. 25 април се отбелязва като Ден на Anzac.

Битката при Флодън
Голям каменен кръст бележи джоба на тресавището близо до Бранкстън в Нортъмбърланд, Северна АнглияГолям каменен кръст бележи джоба на тресавището близо до Бранкстън в Нортъмбърланд, Северна Англия.

На това място се състои битката при Флодън на 9 септември 1513 г между Кралство Англия и Кралство Шотландия, Флодън е най-голямата водена битка между двете воюващи страни.

Това доведе до победа на англичаните.

Битката при Монтгомъри
Един от многото военни ангажименти, които се състояха по време на Английската гражданска войнаЕдин от многото военни сражения, които се водят по време на Английската гражданска война.

Битката при Монтгомъри е настъпление на парламентарна сила срещу роялистка армия, която е атакувала замъка Монтгомъри в средата на Уелс.

Боевете започват на 17 септември 1644 г. и завършват с поражение на роялистите.

Бойното поле и руините на замъка са отворени за посещение от туристите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.