Бащата на жълтата преса Джоузеф Пулицър


Името на Пулицър е добре познато на широката общественост. Всяко година  едноименната награда се присъжда на журналисти с принос към безпристрастното отразяване на обществени теми.

Самият Джоузеф Пулицър е водеща фигура през 20-те години на XX век, когато е избран за депутат от Демократическата партия, борещ се срещу корупцията и спомага да бъде запазен символът на Ню Йорк – статуята на Свободата.

През 90- те години на XX век между водещите печатни изделия се разгаря жестока конкуренция, които започват да публикуват сензационни новини в опит да вдигнат тиражите си и да не бъдат зависимо единствено от приходите на работодатели.

Самият Пулицър отпуска финансови средства, за да може през 1912 година да бъде построен Колумбийския университет.

От 1917 година се създава и едноименната награда.

Тя е награда за честния труд на журналистите и техните постижения в областт на американската журналистика, фотография, литература, поезия и драматургия.

Роден в семейството на богат еврейски търговец от Мако, чийто натрупан капитал му позволяват да има едни от най-добрите частни учители.

Така момчето получава най-доброто за времето си образование и научава немски и френски език.

Но, за съжаление много скоро семейството изпада в тежко финансово състояние.

Бащата умира, а едва на 17 години, Пулицър става наемник в армията на Линкълн по време на започналата тогава Американска гражданска война.

След войната по подобие на много други наемници и Пулицър обикаля по градовете в търсене на работа.

Въпреки, че владее добре немски, унгарски и френски, незнанието на английски език е пречка.

След дълги скитания из страната се установява в Ню Йорк с 75 цента в джоба.

Войната от 1848 година приютява в града голям брой немски емигранти, така че момчето нямало езикови бариери с тамошното население.

Ниското заплащане принуждава момчето да прекарва голяма част от времето си в библиотеката, където упражнява английския си език.

Скоро се озовава в захарна плантация в Луизиана по обява за работа, която се оказва измама и младия журналист пише в местния вестник, за да предупреди и други отчаяни като него хора.

Забелязан от редакторите на вестника, Пулицър е назначен за кореспондент, където се запознава с д-р Емил Преториус и няколко други негови колеги, които му помагат да си намери работа в Атлантическата железница.

Там помага за отчуждаване на земята през която трябва да мине железницата, а благодарение на работата с адвокатите на дружеството научава и правните закони.

През 1867 година Пулицър получава американско гражданство, като междувременно все още продължава да посещава бибилитеката, където завързва приятелство с библиотекаря Удо Брачвогел.

Удо е страстен почитател на шаха и в свободното си време играе партии с една от емблемите на американската конституция Карл Шулц.

Самият Шулц прави име като помага на известни американци да се справят с трудностите в чужбина и да прославят младата държава зад граница.

Кариерата на Пулицър му тръгва нагоре, като благодарение на Карл Шулц получава репортерско място във вестник „Westliche Post“, където въпреки изморителния 16 часов ден, доказва, че има усет за журналистика.

Сякаш умелия репортер е роден политически хамелеон, защото бързо усеща политическия вятър на промяната и сменя партийните си пристрастия с тези на Републиканците, ставайки на 14.12.1869 година тяхното политическо лице.

Едва на 22 години е избран за член на партията, въпреки че няма законовите 25 години, като е първият политик, който за времето си организира среща със симпатизанти.

Чрез дар словото си бързо печели местните избори.

Скоро освен депутат, става и собственик на вестника за който работи. Следващите избори след 4 години доказват на Пулицър, че политиката е мръсна работа и не е за хора с чисти сърца.

Виждайки корупцията сред съпартийците си по време на кандидат-президенската кампания на Хорас Грийли, той се присъединява към Демократическата партия, което довежда до скандал сред републиканците, които губят президенските избори.

През 1878 год създава „Сейнт Луис пост-диспач“, а през 1883 година, вече замогнал се, закупува губещия вестник „Ню Йорк Свят“ от Джей Гулд за $ 346,000. Като човек с опит в този бранш, е добър психолог и познавач на човешката природа на читателите по онова време и бързо успява да изкара вестника на печалба.

И то благодарение на  сензационни и лъжливи новини, свързани с престъпност, бедствия, скандали и всичко онова, което вълнува човешкото любопитство.

В личен план през 1878 година, когато е на 31 години се жени за Катрин Дейвис, която също като него е високообразована и интелигентна жена, която го дарява със 7 деца, но само 5 от тях доживяват до зряла възраст.

След години упорит труд, здравето на Пулицър се влошава, което го принуждава да се оттегли от ежедневните задачи във вестника и продължава от имението си като междувременно назначава младия журналист Франк Коб.

Двамата са пълна противоположност що се отнася до идеите за развитие на вестника, и защото Коб смята, че за доброто управление на вестника се изисква редактора да е на място в офиса, а не да ръководи дейността от вкъщи.

Въпреки това двамата мъже успешно ръководят вестника и спомагат за развитието му. Но отговорностите на Коб за вестника водят до претоварване на младия мъж, който си взима кратка почивка, за да обиколи Европа.

Но, през 1923 година Коб внезапно умира от рак на белите дробове.

Само 8 години по-късно и самият Пулцър умира, като преди смъртта си шокира обществеността с разследване за подкупи по време на строежа на Панамския канал.

А, това води до обвинения в клевета от Рузвелт, но те бързо са отхвърлени.

Въпреки скандалната си слава, Пулицър успява да наеме най-добрите репортери за своите вестници, а това съчетано с таланта му да манипулира общественото мнение чрез фалшиви и сензационни новини, го прави харизматична личност, с притегателна сила за най-добрите млади и тепърва прохождащи в своята професия журналисти.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.