Стара Велика България


В “Именник на Българските канове” пише, че Българите са имали своя държава в Европа 515 години преди Аспаруховите Българи да преминат Дунава. Текстът гласи “Тези пет князе управляваха оттатък Дунава петстотин и петнадесет години с остригани глави. И след това премина отсам Дунав княз Исперих, също и досега.” Тази Българска държава възникнала през 165г. в района на Кавказко-Черноморския басейн.
Арменският историк Мовсес Хоренаци(V век) пише, че още II в. пр. Хр. в Кавказ е имало Българска земя.

В “География на Птоломей”(II век) е обозначено, че в земите на север от Черно море живее народ с името “буленсии”. Подобни сведения откриваме в картата на Евсевий Хиероним(268 г.), а също и в летописите на Егише Вартапет(V век), Захарий Ритор(VI век), Михаил Сирийски(VII век).

Древно-Български държави

Изображение на предполагаемия лик на Хан КубратБаварският историк Авентиус(XVI век) твърди, че Българи и баварци имат общ произход и между V – I в. пр. Хр. са живели заедно в Кавказ. Такива сведения има и в хрониката на манастира Мелк.
В Кавказ и северното Черноморие са открити останки от множество Български градове: Булкар – Балк, Анзи, Химар, Кумух, Салтов, Маяки и деснобрежното Цимлянско градище, както и съвременните селища Балхар и Кубачи в Дагестан. За създател на Стара Велика България се смята Авитохол, а неин последен владетел е Кубрат.

Още през IV век Българи се заселват в Панония. По-късно, част от тях заедно с хуните на Атила достигат до Апенините и територията на днешна Франция. След смъртта на Атила в 453 г., Българите започват системни нападения на земите на юг от Дунав, а от началото на VI век датират и първите трайни поселения на Балканския полуостров.

Мистериите на Странджа

Карта на Стара Велика БългарияВ края на VI век част от Българските земи попадат под зависимост от западните тюрки. Тази зависимост е отхвърлена от Кубрат в началото на VII век. Братът на Кубрат Шамбат се отделя от Велика България и през периода 623 г. – 658г. създава държавата Дулоба със столица Киев. Разбит от франките, той се присъединява отново към брат си. След смъртта на Кубрат, в резултат на вътрешни междуособици, както и под натиска на хазарите, Стара Велика България се разпада. Аспарух създава Дунавска България, а брат му Баян(до 690г.) Черна България със столица Киев. Един от неговите потомци Джилки през 858г. може би премества столицата във Велики Болгар и става един от основоположниците на Волжка България (до XVI в.).

Българските държави оставят дълбока следа в историческия процес с високоразвитата си организация и стройна уредба от норми, овладявайки пространството с добродетели като лоялност, търпимост, справедливост. Българската идея за държавност се оказва изключително жизнена. Въпреки преселенията и дори когато Българските държави губят за дълго своята независимост, те отново възкръсват. В Европа Българите създават втората след Римската империя държава. България е най-старата европейска държава, просъществувала повече от осемнадесет века под едно и също име. Тя е съхранена и до днес от Българския народ. През 2003 г. се навършват 1838 години от създаването на Стара Велика България и 1323 години от основаването на Дунавска България.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.